Filmek a hangulatodra szabva

Sherlock Holmes kalandjai – A pöttyös nyakörv

 karika
 

Mesterszám

- - -
 

Szerintem

Egy reggel Mrs. Hudson reszkető ifjú hölgyet vezet be a Baker Street-i rezidencia szalonjába. S bár odakinn Áprilisi fagyos szelek fújnak, Helen Stoner kisasszony nem a hidegtől reszket, hanem a félelemtől. Elbeszéléséből megtudjuk, a mostohaapjánál lakik. Doktor Grimesby Roylott, mint afféle lecsúszott arisztokrata-sarj, orvosi diplomát szerzett és Calcuttában rövid időn belül a legkeresettebb orvosok közé került. Majd feleségül vette az ikrek – Helen és Julia Stoner – frissen megözvegyült anyját. Annak korai és tragikus halála után a lányokkal együtt Stoke Moranba, az ősi kúriába költözött. Ettől kezdve az addig társaság-kedvelő, szenvedélyes természetű férfi mintha kivetkőzött volna magából. Gorombasága miatt egyik botrány a másikat érte. A két ifjú leányt elzárta a társaságtól. Barátaik is alig akadtak. De egy nap, Julia megismerkedett egy ifjúval, aki nőül kérte. Két héttel az eskűvő napja előtt azonban a lány különös körülmények között elhalálozott. Utolsó szavai ezek voltak: „Ó, Istenem! A nyakörv! A pöttyös nyakörv...!" Azóta sem derült fény a rejtélyes haláleset okára, sem utolsó szavainak értelmére. Helen Stonert a múlt hónapban nőül kérte egy rokonszenves ifjú. Az esküvő napját is kitűzték már. Azóta különös dolgok történnek a kúriában, melyek nem hagyják nyugodni Helent. Vajon biztonságban van-e az élete, vagy veszély leselkedik rá is, mint annak idején a testvérére... Sherlock Holmes és Doktor Watson haladéktalanul felkeresi a Stoke Moran-i kúriát...

Nincs vetítési időpont.

Tudtad?

A Salvo története egy sematikus gengszterfilmet idéz, de a filmet máris kikiáltották az olasz és európai filmtörténelem egy meghatározó alkotásává, amely új alapokra helyezi a művészfilm jelenkori felfogását.

Tudtad?

Egy Airbus A330-300 típusú repülőgéppel forgatták a Non-stop című filmet.

Tudtad?

Az eltűnés sorrendjében kemény északi bosszúfilm, a skandináv országoktól megszokott fekete humorral fűszerezve, ahol az áldozatokat az eltűnés sorrendjében ismerhetjük meg...

Tudtad?

A hetvenes évek amerikai paranoiafilmjeinek (Magánbeszélgetés, A keserű három napja, A mandzsúriai jelölt) hangulatát és stílusát idéző Halálos mélység megtörtént eseményeken alapuló thriller, amely az összeesküvés elméletek kedvelői mellett az óceán mélységétől rettegőknek is garantáltan izgalmas szórakozást kínál.

Tudtad?

Dyga Zsombor, a díjnyertes Köntörfalak rendezője azért döntött az angol filmcím mellett, mert a „couch surf” egyike azoknak a frappáns angol kifejezéseknek, amelyek izgalmasak és pontosak.

Kommentek