Filmek a hangulatodra szabva

Négy esküvő és egy temetés

12+ karika
Four Weddings and a Funeral

Mesterszám

6.210 7.1 4.0
103 640 vélemény alapján

Szerintem

Ahogy a cím is sejteti, ebben a filmben minden esemény az esküvőhöz kötődik. Charles és szoros baráti körének tagjai szinte állandóan menyegzőre járnak – hol a sajátjukra, hol a másokéra. Charles, a fiúsan sármos szoknyavadász az egyik esküvői fogadáson összeakad egy szép amerikai lánnyal, Carrie-vel. Azonnal beleszeret. Esküvőről esküvőre járnak. Vajon a végén egymásra találnak? Számtalan meglepő fordulat, váratlan csavar, humor és érzelem, harsány jókedv, irónia és őszinte megrendülés. Mindez kitűnő színészek előadásában, remek zenével körítve. Egy kis csemege: egy hallatlanul mulatságos epizódszerepben feltűnik a filmben Rowan Atkinson, mindenki kedvelt Mr. Beanje is, egy kezdő és fölöttébb lámpalázas pap szerepében. A siker most sem marad el...

Nincs vetítési időpont.

Extra tartalmak

Esküvő

Ez a szócikk szaklektorálásra, tartalmi javításokra szorul. A felmerült kifogásokat a szócikk vitalapja részletezi. Ha nincs indoklás a vitalapon, bátran távolítsd el a sablont! Ebben a szócikkben egyes szerkesztők szerint sérül a Wikipédia egyik alappillérének számító, úgynevezett semleges nézőpont elve (a vita részleteihez lásd a vitalapot). | Ha nincs indoklás sem itt a sablonban, sem a vitalapon, bátran távolítsd el a sablont! Az esküvő legfontosabb pillanata a gyűrű felhúzása Római katolikus házasságkötési ceremónia Ünnepélyes polgári házasságkötés Maláj hagyományos esküvő Esküvő Nicaraguában, Közép-Amerika Esküvői pár Vietnamban Polgári házasságkötés külső helyszínen Frissen házasodott meleg pár az izlandi Reykjavíkban Az esküvő az a jogi aktus, amely házasság a jogérvényességéhez szükséges. Házasság akkor jön létre, ha az együttesen jelenlévő házasulók az anyakönyvvezető vagy egyházuk képviselője előtt és két tanú együttes jelenlétében személyesen kijelentik, hogy egymással házasságot kötnek. Jelenleg ma Magyarországon a polgári házasságkötést ismerik el joghatályosan; számos országban az egyházi esküvő egymagában is érvényes.[forrás?] A keresztény kultúrkörben az egyházi házasságkötés a tridenti zsinat után vált kötelezővé. A polgári házasságkötés a francia felvilágosodás után terjedt el, először az európai országokban. Magyarországon hosszabb időszak alatt az 1870-es évektől kezdődő társadalmi viták és a római katolikus egyház akadályozása miatt csak a házassági jogról szóló 1894. évi XXXI. törvénycikk tette kötelezővé a polgári házasságkötést, amely 1895. október 1-jén lépett hatályba az öt egyházpolitikai törvénnyel együtt.[1] A kánonjognak az az elve, hogy a házasságot a házasulók akarat megegyezése létesíti, áthatja ugyan a modern állami házasságjogokat is, de a házasság létrejöveteléhez még az is szükséges, hogy az akarati kijelentés bizonyos megszabott alakiságok között a házasság megkötésére jogosított hatóság előtt történjék. Ez a közeg lehet állami (anyakönyvvezető), de az állam ilyen jogosított közegnek elismerheti az egyházak lelkészét is. Előbbi esetet nevezzük polgári házasságnak. Az említett alakiságok megkövetelésében kivételesen nagyon enyhe felfogást is találunk. Így az Amerikai Egyesült Államok és részben Skócia joga szerint az úgynevezett common law marriage-nél jóformán azt lehet mondani, hogy pusztán a felek megegyezése létesíti a házasságot. A katolikus egyházban is lassan utat tör az a felfogás, hogy a házasság létrejöttében a lelkésznek a házasságkötésben való részvétele szükséges. Az e felfogásnak megfelelő tridenti forma nem vált mindenütt kötelezővé.

Hugh Grant

Anna Elisabet Eberstein (2011-) Jemima Khan (2004–2007)Elizabeth Hurley (1987–2000)Gyermekei Tabitha (2011) John Mungo (2012) Felix (2013)PályafutásaIskolái New College Latymer Upper School Wetherby School Aktív évek 1982–Híres szerepei Charles Négy esküvő, egy temetés (1994) Daniel Cleaver Bridget Jones naplója (2001)DíjaiGolden Globe1995 BAFTA-díj1995 További díjak BAFTA-díj a legjobb férfi főszereplőnek (Négy esküvő és egy temetés, 1995) Golden Globe-díj (1995) British Academy of Film and Television Arts (1995) Volpi Cup for Best Actor (1987) Empire Awards Hugh Grant aláírásaHugh Grant az IMDb-nPORT.hu-adatlapA Wikimédia Commons tartalmaz Hugh Grant témájú médiaállományokat. Hugh John Mungo Grant (London, 1960. szeptember 9. –) Golden Globe-díjas angol színész, producer.

Kristin Scott Thomas

Kristin Scott Thomas (Redruth, Cornwall, Anglia, 1960. május 24.) BAFTA-díjas, kétszeres Golden Globe, Oscar és César-díjra jelölt francia állampolgárságú, angol színésznő. Édesanyja, Deborah Hurlbatt Hongkongban és Afrikában drámát tanult, mielőtt hozzáment volna Kristin apjához. Édesapja, Simon Scott Thomas a Brit Királyi Haditengerészet pilóta hadnagya volt, aki egy repülőbaleset során meghalt 1964-ben. Van egy nővére, Serena Scott Thomas, aki szintén színésznő. Kristin Dorsetben nőtt fel. Édesapja halála után édesanyja újra férjhez ment, szintén egy pilótához, aki szintén meghalt egy légibalesetben, hat évvel Kristin apjának halála után. Kristin magániskolákban tanult, és mellette dolgozott áruházban is. Kristin 1987-ben hozzáment az elvált francia nőgyógyász François Olivennes-hoz, akitől három gyermeke született: Hanna (1988), Joseph (1991) és George (2000). 2005-ben elváltak.

Rowan Atkinson

Rowan Sebastian Atkinson CBE (Consett, 1955. január 6. –) angol színész, humorista és forgatókönyvíró. Legismertebb televíziós alakításai a Fekete Vipera és a Mr. Bean című szituációs komédiákban voltak. Elsőként a BBC Not the Nine O'Clock News (1979–1982) című szkeccssorozatában kapott jelentősebb szerepet, mellyel 1981-ben BAFTA-díj-at nyert. 1990-ben a Fekete Viperával egy második BAFTA-díjat is szerzett. Fontosabb filmjei közé tartozik a Soha ne mondd, hogy soha (1983), a Négy esküvő és egy temetés (1994), az Igazából szerelem (2003) és Az eltakarítónő (2005). Szinkronszínészként hangját kölcsönözte Az oroszlánkirály (1994) című animációs filmben. Mr. Bean szerepében feltűnt a Bean – Az igazi katasztrófafilm (1997) és a Mr. Bean nyaral (2007) című vígjátékokban is, továbbá címszereplőként egy kétballábas titkosügynököt alakított a Johnny English-trilógiában (2003–2018).

Rowan Atkinson

Rowan Sebastian Atkinson was born on 6 January, 1955, in Consett, Co. Durham, UK, to Ella May (Bainbridge) and Eric Atkinson. His father owned a farm, where Rowan grew up with his two older brothers, Rupert and Rodney. He attended Newcastle University and Oxford University where he earned degrees in electrical engineering. During that time, he met screenwriter 'Richard Curtis (I)' (qv), with whom he wrote and performed comedy revues. Later, he co-wrote and appeared in _"Not the Nine O'Clock News" (1979)_ (qv), which was a huge success and spawned several best-selling books. It won an International Emmy Award and the British Academy Award for "Best Light Entertainment Programme of 1980." He won the "British Academy Award" and was named "BBC Personality of the Year" for his performing on _"Not the Nine O'Clock News" (1979)_ (qv). Atkinson also appeared in several movies, including _Dead on Time (1983)_ (qv), _Pleasure at Her Majesty's (1976) (TV)_ (qv) (aka "Monty Python Meets Beyond the Fringe"), _Never Say Never Again (1983)_ (qv), and _The Tall Guy (1989)_ (qv). He played "Mr. Bean" in the TV series, _"Mr. Bean" (1990)_ (qv) but, apart from that and _"Not the Nine O'Clock News" (1979)_ (qv), he also appeared in several other series like _"The Black Adder" (1983)_ (qv) and _"Funny Business" (1992)_ (qv), etc. Atkinson enjoys nothing better than fast cars. He has been married to 'Sunetra Sastry' (qv) since 1990, and they have two children, named Benjamin and Lily.

Tudtad?

Az Amerika Kapitány - A tél katonája filmben a rendezők igyekeztek minél kevesebb effektet használni és minimalizálni a CGI technikát is.

Tudtad?

Belgium az Alabama és Monroe című filmmel nevezett hivatalosan A legjobb külföldi film (Foreign Language Film) kategóriában a 2014-es Oscar-díjra.

Tudtad?

A Galaxis őrzői először a Marvel Super-Heroes Issue 18 képregényfüzetben jelent meg 1969 januárjában.

Tudtad?

Az Amerikai botrány veszekedős jelenetében Christian Bale és Jennifer Lawrence végig rögtönöz, ugyanis képtelenek voltak azonosulni a forgatókönyvben leírt sorokkal. Így a rendező, David O. Russell beleegyezett: Mondjatok amit akartok!

Tudtad?

Bill Murray karakterneve A Grand Budapest Hotel című filmben szándékosan lett M. Ivan, ami magyar Mi van? kérdésre hajaz.

Kommentek