Filmek a hangulatodra szabva

Kísérleti gyilkosság

16+ karika
Murder by Numbers

Mesterszám

5.610 6.1 -
42 115 vélemény alapján

Szerintem

Fiatal nő holttestére bukkannak egy kaliforniai kisváros melletti erdőben. Az ügyet a tapasztalt gyilkossági nyomozó és specialista, Cassie Mayweather kapja, és egy új társat is rendelnek mellé Sam Kennedy személyében. A nyomozók bizonyítékok után kutatnak, s ezek véletlenszerű erőszakos cselekményre utalnak, ám Cassie-nek van egy olyan érzése, hogy ez a gyilkosság nem az, aminek látszik. Egy régi rendőrségi ügyből sok minden ismerős számára ebből a gyilkosságból, és a jelen eseményei arra késztetik, hogy képzeletben visszatérjen ebbe múltba.
Cassie teljes erővel beleveti magát a rejtélyes ügybe, elsősorban arra összpontosít, hogy összegyűjtsön és analizáljon minden elérhető bizonyítékot, és gondosan felépítse a gyilkos „képét” a tetthelyen maradt kevés nyom alapján. Fiatal és lelkes partnere szemmel láthatóan boldog, hogy Cassie személyében ilyen remek mentort kapott, és hajlandó elsiklani a nem éppen hízelgő történetek felett, melyek arról szólnak, hogyan viselkedett a nő korábbi munkatársaival.
A nyomok egy Richard Haywood nevű fiatalemberhez vezetnek, akinek különleges csizmáját – melyet állítólag az iskolai szekrényéből loptak el – a gyilkos viselhette a tett helyszínén. Richard nagyon készséges, és bombabiztos alibije van. Cassie mégis azt gyanítja, jóval több van a fiú történetében, mint amit a gondtalan külső látni enged. A vele való találkozás megváltoztatja a nyomozás menetét, a két detektív más módszerrel halad tovább az ügy felgöngyölítésében. Sam folytatja az apró mozaikok fáradságos összerakását, Cassie viszont – rá nem jellemző módon – egyre inkább az ösztöneire hallgat, az előérzetekre és a múlt árnyaira. Mindezekből roppant zavarba ejtő teóriát állít össze, miszerint Haywood és barátja, Justin Pendleton arra szövetkeztek, hogy elkövessék a tökéletes bűntényt.
Richard és Justin barátsága nem éppen szokványos. Bár mindketten ugyanazt a kényelmes középosztálybeli életet élik, a személyiségük nem is lehetne ellentétesebb. Justin okoskodó, romantikus figura, Rimbaud és Nietzsche világában él, elszigetelődve saját elméjében. Richard viszont megnyerő, simulékony, manipulatív: jól használja vonzó külsejét és okosságát, és puszta szórakozásból úgy játszik az emberek érzéseivel, ahogy csak akar. Születetett pszichológus – akár a legtöbb szociopata. A fiúknak nem kell dolgozniuk, nem tartoznak felelősséggel semmiért. A családjuknak megvan a maguk független világa, ezért nem éreznek lojalitást vagy felelősségtudatot egy nagyobb közösség iránt. A szülőket csak az anyagi jólét érdekli, törtetők és karrieristák.
Nem véletlen tehát, hogy a visszahúzódó Justin és a megnyerő modorú Richard egymásra találtak és titkos barátságot kötöttek. Egy elhagyatott házat alakítottak át maguknak, ahol titokban találkoztak. Az együtt töltött hónapok alatt megosztották kamaszos titkaikat és fantáziálásaikat. És hogy megerősítsék barátságukat és biztosítsák egymás iránti feltétlen hűségüket, elhatározták, hogy véghez visznek valami rendkívülit, amiről senki sem tud… a tökéletes gyilkosságot. Talán viccként indult az egész, de végül egyfajta bátorságpróba lett belőle. Legalábbis ez Cassie elmélete, melyet múltbeli élményei és saját törvényszéki tapasztalatai támasztanak alá…

Nincs vetítési időpont.

Tudtad?

A Gyermekeink című film képviselte Belgiumot 2013-as Oscar díjátadón "A legjobb külföldi film" kategóriában.

Tudtad?

A 12 év rabszolgaság című film Michael Fassbender és Brad Pitt harmadik filmes együttműködése. Szintén együtt szerepeltek a Becstelen brigantykban (2009) és A jogászban (2013).

Tudtad?

A Galaxis őrzői először a Marvel Super-Heroes Issue 18 képregényfüzetben jelent meg 1969 januárjában.

Tudtad?

Hogy megelőzzék a kiszivárgó titkokat és spoilereket, az Amerika kapitány - A tél katonája cím helyett "Freezer Burn" álnevet használták a film forgatásánál.

Tudtad?

A Violetta: A koncert 100 perce során a szereplők összesen 180 alkalommal öltöznek át. A főszereplő, Martina Stoessel 9 különböző ruhában jelenik meg a színpadon.

Kommentek