Filmek a hangulatodra szabva

Avatar

16+ karika
Avatar

Mesterszám

7.910 7.9 7.5
841 918 vélemény alapján

Szerintem

A távoli jövőben a háborús veterán hős (Sam Worthington) a Pandora bolygóra utazik. A bolygó lakói, a Na'vik az emberhez hasonló faj, a nyelvük és a kultúrájuk azonban tökéletesen különbözik a miénktől. Ebben a gyönyörű, halálos veszélyeket rejtő világban a földieknek nagy árat kell fizetniük a túlélésért. Ám egy érdekes lehetőséghez is megnyílik előttük: agyuk megőrzésével új testet ölthetnek, így egy idegen lény, az avatarjuk szemével figyelhetik meg magukat és a körülöttük lévő felfoghatatlan világot. Az új test a főhős számára azonban egyúttal titkos feladatot is jelent, melyet mindenáron végre kell hajtania.

James Cameron rendkívül látványos filmje virtuális stúdióban készült, digitális 3D technikával. A különleges élményt nyújtó alkotást bizonyos mozikban digitális 3D-ben, valamint IMAX 3D változatban is megtekinthető.

Kritika


Heti Premierek

Mint azt már megszokhattátok, ezen a héten is összegyűjtöttünk néhány információt a legfrissebb filmbemutatókról. Íme, az e heti választék!


Avatar

Nagyon drága, nagyon színes, nagyon szagos édes-krémes, aminek a receptjét James Cameron eddig hét lakat alatt őrizte. Nem csoda, hiszen évek óta megszállottan dolgozik rajta.

Nincs vetítési időpont.

Extra tartalmak

Avatar (film)

Az Avatar 2009 decemberében bemutatott, amerikai készült 3D-s sci-fi film, James Cameron rendezésében. A film 237 millió dolláros költségvetéssel készült.[1] Elkészítéséhez rengeteg technikai újítást és trükköt alkalmaztak, melyek nagy részét maga Cameron találta ki és valósította meg. Érdekessége, hogy már korábbi filmje, a Titanic elkészítése előtt kiötlötte a történetet, a forgatókönyvet azonban csak a film bemutatása után írta meg. Cameron úgy vélte, hogy az Avatart nem tudta volna megvalósítani az akkori technikákkal, ezért félretette a filmtervét. Amikor 2002-ben a mozikba került Peter Jackson rendezésében A Gyűrűk Ura trilógia második része, Gollam figuráját látva érezte Cameron, hogy a számítógépes grafika lehetőségei fejlődtek annyit, hogy elkészítse az Avatart,[3] így komolyabban kezdett el foglalkozni a filmmel. A film elkészítése két évet vett igénybe, a végeredmény pedig egy 40%-ban élőszereplős, 60%-ban számítógépes grafikákkal készített kasszasiker lett,[3] mely a világ legelső, teljesen 3D-s élményt nyújtó filmje.

Giovanni Ribisi

Antonino Giovanni Ribisi (Los Angeles, 1974. december 17. –) amerikai színész. Amerikai-olasz családban nőtt fel Kaliforniában. Édesanyja Gay Landrum ügynök és író. Édesapja Albert Anthony Ribisi zenész.[1] Ribisi-nek két lánytestvére van. Az egyik közülük az ikertestvére Marissa Ribisi, aki maga is színésznő.[2] A másik nővére Gina, szinkronszínészként dolgozik.[1] Ribisi dédapja Szicíliában élt és farmerként kereste kenyerét.[3] Ribisi 1997-ben vette feleségül Mariah O'Brien színésznőt. Házasságukból egy kislány született, aki a Lucia nevet kapta Ribisi kedvenc Donizetti operája nyomán. Házassága 2001-ben ért véget. Ribisi aktív szcientológus,[4] 2005-ben ő volt a műsorvezetője a Pszichiátria: A Halálipar Múzeum gálának.[5] Ikertestvére, Marissa Ribisi is aktív tagja az egyháznak, aki a brit rockzenész Beck felesége.[6]

Giovanni Ribisi

Giovanni is an American actor who was born in Los Angeles, California. His parents both have careers in the entertainment industry. His mother, 'Gay Ribisi' (née Landrum), is a talent manager for actors and writers. His father, Albert Anthony Ribisi, is a musician. He has a twin sister, 'Marissa Ribisi' (qv), and another sister Gina. Marissa is also an actor. Giovanni is of Italian (from his paternal grandfather), English, and German descent. His mother helped to launch his acting career, which began with an appearance on two episodes of the TV show _"Highway to Heaven" (1984)_ (qv). This followed with numerous roles on television. In 1996, he gained the role of Phoebe's half-brother on the high profile _"Friends" (1994)_ (qv), which boosted his career. He became involved in films, which included roles in 'Tom Hanks' (qv)' _That Thing You Do! (1996)_ (qv) and 'Steven Spielberg' (qv)'s _Saving Private Ryan (1998)_ (qv). In 2012, he is appearing in _Contraband (2012)_ (qv), _Ted (2012_) and _Gangster Squad (2013)_ (qv).

Joel Moore

Joel David Moore (Portland, Oregon, 1977. szeptember 25. –) amerikai színész. Szerepel reklámfilmekben, filmekben és tévésorozatokban is. Legismertebb filmjei: Kidobós: Sok flúg disznót győz, A nagyi szeme fénye, és az Avatar. Joel Moore 2009-ben Ő játszotta Katy Perry barátját a Waking Up in Vegas című videoklipben.

Michelle Rodriguez

Mayte Michelle Rodriguez (1978. július 12. – ) latin-amerikai származású amerikai színésznő. A texasi San Antonióban született, édesapja Rafael Rodríguez Puerto Ricó-i, édesanyja Carmen Milady Pared, dominikai köztársaságbeli. Nyolcéves korában a Dominikai Köztársaságba költözött édesanyjával, majd később, tizenegy éves korától Puerto Ricóban élt, végül New Jerseyben telepedett le. Tizenhét évesen otthagyta a középiskolát, majd később mégiscsak letette az érettségit, mert rájött hogy a film világában szeretne boldogulni - igaz nem színész, hanem forgatókönyvíró és rendező szeretett volna lenni. Azért, hogy addig is közelebb legyen a filmes világhoz, rendszeresen statisztált. Azután egyszer belefutott egy hirdetésbe, miszerint egy bokszolólányról szóló alacsony költségvetésű film főszerepére keresnek alkalmas lányt. Úgy érezte, ő a megfelelő, ezért jelentkezett a meghallgatásra. Ez a film volt a Bunyós csaj, alakítását 2000-ben Oscar-díj esélyesként emlegették. A film végül nem nyerte el a díjat, de más filmfesztiválokon jól szerepelt; 2000 januárjában mutatták be a Sundance Film Festivalon (Magyarországon 2001 októberében jelent meg, kizárólag videón). Azóta több filmben alakított kemény női karaktereket, ilyen például a Lost – Eltűntek tévésorozat, a Halálos iramban, S.W.A.T. – Különleges kommandó és A Kaptár című filmek. Többször is összetűzésbe keveredett a rendőrséggel. 2002-ben lakótársa jelentette fel, hogy megverte őt, de azután visszavonta a vádat. 2003-ban azért került bíróság elé, mert többször is ittasan vezetett, lejárt jogosítvánnyal, és ehhez jött még egy cserbenhagyásos gázolás is. Mindezekért két nap elzárásra és közmunkára ítélték, három évre próbára bocsátották, illetve kötelezték, hogy vegyen részt egy három hónapos alkoholelvonó kúrán. 2005-ben Hawaii-on forgatták a Lost legújabb évadját - a sorozathoz egyébként Michelle csak egy évadra írt alá. A forgatás alatt többször kapták el gyorshajtásért, ehhez jött még az ittas vezetés gyanúja, melynek következményei pénzbüntetés és egy újabb öt napos elzárás lett. Mivel ezzel megsértette a próbára bocsátás feltételeit, Los Angelesben is kiszabtak rá hatvan napot. A megítélt közmunka és elvonókúra elmaradásai miatt 2007-ben megint elítélték: ezúttal száznyolcvan napra, és most már be is vonult letölteni büntetését. Tizennyolc nap után kiengedték - túlzsúfoltságra hivatkozva.[1][2] 2000-ben majdnem eljegyezte magát egy muszlim férfivel, majd a szakításuk után a hírek szerint korábbi filmbeli partnereivel jött össze - köztük Vin Diesellel és Colin Farrell-lel.

Sam Worthington

Samuel Henry J. "Sam" Worthington (Godalming, Surrey, Anglia, 1976. augusztus 2.) ausztrál színész. 1976. augusztus 2-án született az angliai Godalmingben, majd 6 hónapos korában a család átköltözött Perthbe, Nyugat-Ausztráliába. Warnbro egyik külvárosában, Rockinghamban nőtt fel. Apja, Ronald egy erőműnél dolgozott, míg anyja háztartásbeliként otthon vele és húgával volt. A John Curtin Művészeti Főiskolába járt, majd 17 évesen otthagyta tanulmányait és alkalmi munkákból, illetve építkezésekből élt meg Sydneyben. 19 évesen kőművesként dolgozott, majd ösztöndíjjal felvették a NIDA-ra (National Institute of Dramatic Art). 1998-ban befejezte tanulmányait a NIDA-n, és szerepet kapott a Judás csókja (The Judah Kiss) nevezetű előadásban. Ezek után kisebb-nagyobb szerepeket kapott egyéb ausztrál filmben/sorozatban, ilyen a Bootmen (2000), főszerep a Dirty Deedsben (2002), a Gettin' Square (2003), a Somersaultban (2004) és egy remake-ben, a Macbethben is (2006). A Bootmen szerepe miatt az Ausztrál Filmintézet (AFI) a legjobb főszereplő kategóriájában jelölte, majd 2004-ben el is nyerte a Somersault szerepe kapcsán. A JAG nevezetű sorozatban (97. részben) egy szerep erejéig belépett és az amerikaiak itt ismerhették meg először. Karrierje akkor kezdett felfelé ívelni, mikor szerepet kapott a Hart háborújában és a The Great Raid filmben. 2006-ban, a mindenki által ismert James Bond egyik legesélyesebb főszereplőjének tartották, de végül a szerepet Daniel Craig kapta meg a Casino Royale című filmben. 2007-ben James Cameron őt választotta ki az Avatar c. film férfi főszerepére. A nagy áttörés 2008-ban volt, ugyanis James Cameron beajánlotta a Terminator- Salvation egyik főszereplőjének, amit el is nyert és hatalmas ismeretségre tett szert.

Sam Worthington

Sam Worthington was born on August 2, 1976 in Surrey, England. His parents, Jeanne (Martyn) and Ronald Worthington, a power planet employee, moved the family to Australia when he was six months old, and raised him and his sister Lucinda in Warnbro, a suburb of Perth, Western Australia. Worthington graduated from NIDA (Australia's National Institute of Dramatic Art) in 1998 at the age of 22. He received critical acclaim for his portrayal of "Arthur Wellesley" in his first professional role in the Belvoir Street Theatre production "Judas Kiss" (directed by 'Neil Armfield' (qv)). He then went on to work in Australian television on such shows as _"Water Rats" (1996)_ (qv) and "Backburner" and then on the American TV show _"JAG" (1995)_ (qv)'s 100th episode (Boomerang: Part 1). Worthington made his film debut in the highly acclaimed Australian movie _Bootmen (2000)_ (qv), a film about a troop of "tap dogs". Minor roles proceeded in _Hart's War (2002)_ (qv) and _A Matter of Life (2001)_ (qv) before he was cast in another hailed Australian drama, _Dirty Deeds (2002)_ (qv), co-starring 'Toni Collette' (qv) and 'John Goodman (I)' (qv). The following year, he starred in yet another Aussie film, opposite 'David Wenham' (qv) in _Gettin' Square (2003)_ (qv). The director of the film, 'Jonathan Teplitzky' (qv), originally tested actors who were up to 8 years older than the then-27-year-old Worthington. Teplitzky wasn't sure Sam "could convincingly play a tough guy and also have elements of the leading man about him", but in the end Teplitzky decided he was "fantastic", and had "David playing the older, slightly more streetwise accomplice" proclaiming "it worked". But it wasn't until 2004 that Sam got his big break. He was offered the starring role in 'Cate Shortland' (qv)'s acclaimed Australian drama _Somersault (2004)_ (qv), opposite 'Abbie Cornish' (qv). The film made a clean sweep of the Australian Film Institute awards in 2004, winning in 13 film categories - the first time this has ever occurred in the award's history. Worthington also won the AFI award for Best Male Actor. Worthington's career took off internationally when he was cast as Jake Sully in 'James Cameron (I)' (qv)'s _Avatar (2009)_ (qv) and as Marcus Wright, a cyborg who assists the humans despite their suspicions of him in _Terminator Salvation (2009)_ (qv). Worthington soon became a household name, and starring in high profile films _Clash of the Titans (2010)_ (qv), _The Debt (2010/I)_ (qv), _Texas Killing Fields (2011)_ (qv), _Man on a Ledge (2012)_ (qv), and _Wrath of the Titans (2012)_ (qv). Worthington also provided the voice for the Call of Duty: Black Ops video games. In 2010, Worthington started a production company, Full Clip Productions, with two of his close friends John Schwarz and Michael Schwarz. The company teamed with Radical studios to print two graphic novels Damaged and Patriots.

Stephen Lang

Stephen Lang (New York, 1952. július 11.) amerikai színész. Lang 1952-ben született New Yorkban. Édesapja magyarországi zsidó származasú, édesanyja pedig ír felmenőkkel rendelkezik. Diplomáját a Swarthmore Főiskolán szerezte angol irodalom szakon. 1980-ban feleségül vette a díszlettervező és tanárnő Kristina Watsont. A párnak öt gyermeke született: Lucy, Jane, Noah, Grace és Daniel.

Zoë Saldana

Zoe Yadira Saldaña Nazario (New York, 1978. június 19. –) művésznevén Zoë Saldana dominikai származású amerikai színésznő. Zoe Yadira Saldaña Nazario néven született New Jerseyben. A dominikai gyökerekkel rendelkező színésznő az angolt és a spanyolt is anyanyelvként beszéli, nevét azonban angolosan írja és ejti. A New York városbeli Queensben nevelkedett, de amikor apja autóbalesetben elhunyt, anyjával visszaköltözött a Dominikai Köztársaságba. Nyolcéves volt, mikor elhatározta, hogy színésznő lesz. A színésznő 2010. február 19-én a Dominikai Vöröskereszt akciójának keretében szülővárosába, Santo Domingóba utazott, ahová adományokat vitt a Richter skála szerinti 7-es erősségű földrengés sújtotta Haitinek.

Tudtad?

Walt Disney titkolta a nyilvánosság előtt, hogy dohányzik, attól félve, hogy ez árthat a gyerekbarát imázsának. Tom Hanks azt akarta, hogy karaktere hiteles legyen, így mindenképp akart egy jelenetet a cigarettázó Disney-vel. Végül megállapodott a céggel: a Banks úr megmentése egyik jelenetében elnyom egy cigit.

Tudtad?

Tilda Swinton órákat ült a sminkszékben, hogy eljátszhassa a 84 éves Madame D.-t A Grand Budapest Hotel című filmben.

Tudtad?

Az Auracímű filmet létrehozó dunaújvárosi független filmes csapat tagjai ezzel az alkotással ünneplik megalakulásuk 20. évfordulóját. Filmográfiájukban olyan filmek szerepelnek, mint a Sherlock Holmes nevében (2012) vagy az Illúziók (2009).

Tudtad?

Skype-on keresztül tartották meghallgatását Sarah Hyland-nek, aki Natalie Dashkov-ot játssza a Vámpírakadémia című filmben.

Tudtad?

A Végtelen szerelem az 1981-es azonos nevű film remake-je.

Kommentek