Filmek a hangulatodra szabva

A tetovált lány

16+ karika
The Girl With The Dragon Tattoo

Mesterszám

7.710 7.8 6.6
314 402 vélemény alapján

Szerintem

A titkok soká élnek. Negyven évvel ezelőtt egy családi ünnepség közben eltűnt a nagyhatalmú Vanger-klán egyik tagja, Harriet. Az idős milliárdos meg van róla győződve, hogy unokahúgát meggyilkolták, ezért felbérel egy állás nélkül maradt újságírót, hogy járjon utána az ügynek. A férfi (Daniel Craig) nyomozni kezd, és segítséget is talál egy tehetséges komputerhacker (Rooney Mara) személyében. Közös kutatásuk túl sok érdeket sért és rég eltemetett titkot fenyeget, és újabb gyilkosságra derít fényt.

Kritika


A tetovált lány

Hogyan sikerült a David Fincher-féle amerikai remake? Egy szóval: ütősen.

Nincs vetítési időpont.

Extra tartalmak

Christopher Plummer

Christopher Plummer (Toronto, 1929. december 13. –) Oscar-, BAFTA-, Emmy- és Golden Globe-díjas kanadai színész. A valaha volt legidősebb Oscar-díjas színész. 1929. december 13-án született az Ontario állambeli Torontóban John Orme Plummer és Isabella Mary Abbott egyetlen gyermekeként. Egyik anyai dédapja Sir John Abbott, Kanada egykori miniszterelnöke volt. Nem sokkal a születése után a szülei elváltak, Plummer édesanyja családi házában nőtt fel a quebeci Senneville-ben. Az angol mellett a franciát is tökéletesen elsajátította. Zongoristának kezdett tanulni, de érdeklődése hamarosan a színház felé fordult, a középiskolában kezdett színdarabokban játszani. Akkor tudatosult benne, hogy színész lesz, amikor megnézte Laurence Olivier V. Henrikjét (1944). Ottawába utazott vonattal, hogy a Canadian Repertory Theatre-rel tapasztalatot szerezzen.

Daniel Craig

Daniel Wroughton Craig (Chester, Anglia, 1968. március 2. –) angol színész. Legismertebb szerepe az angol titkosügynök, James Bond, akit 2006-ban alakított először. Daniel édesapja kereskedő, édesanyja pedig tanárnő volt. A család 1972-ben Liverpoolba költözött. A kis Danielt az édesanyja többször is elvitte a színházba, ennek hatására a fiú beiratkozott az iskolai színjátszókörbe, ahol a tanárai hamar felfigyeltek rá, de rögbiben és atlétikában is jeleskedett. 16 éves korában tagja lett a National Youth Theatre-nek, majd tanulmányait Londonban folytatta, együtt tanult Ewan McGregorral és Joseph Fiennesszal is. Első kisebb filmszerepét John G. Avildsentől kapta a The Power One-ban 1992-ben. A folytatás viszont kissé nehéz volt, mert utána főleg csak jelentéktelenebb filmekbe hívták kisebb szerepek erejéig. 1998-ban azonban lehetőséget kapott a Cate Blanchett címszereplésével készült nagy sikerű történelmi drámában, az Elizabethben is, majd Derek Jacobi és Tilda Swinton partnere volt az Ördögi szerelemben (Love Is the Devil). Az évtizedet pedig egy első világháborús drámával zárta, Az árokkal (The Trench). A 2000-es évet színészként a Kim Basinger főszereplésével készült, mérsékelt fogadtatású Álom Afrikáról-ban (I Dreamed of Africa) kezdte, majd jött a Hotel Splendide című vígjáték Toni Collette mellett. Egy évvel később Angelina Jolie oldalán tűnt fel a Tomb Raiderben. 2002-ben Tom Hanks, Jude Law és Paul Newman társaságában szerepelt Sam Mendes gengszterfilmjében, A kárhozat útjában (Road to Perdition). Ezután Craig a mélyebb drámai oldaláról mutatkozott be, Roger Michell filmjében az Anya és szerelemben (The Mother) és a költő Ted Hughest alakítva a Sylviában. 2004-ben szintén Michell-lel dolgozott együtt a Kitartó szerelem (Enduring Love) című hátborzongató thrillerben, a partnerei Samantha Morton, Rhys Ifans és Bill Nighy voltak. Egy évvel később Steven Spielberg fontos szereppel bízta meg a Münchenben, de a világsikert a Casino Royale hozta meg számára, ahol James Bond benne elevenedett meg újra. 2007-ben két filmben is játszott Nicole Kidmannel: előbb az Invázió (The Invasion) című sci-fiben, majd Az arany iránytű (The Golden Compass) című fantasyban. 2009. szeptember 10-től 2009. december 6-ig a Broadway egyik színházában szerepel, először karrierje során. A Steady Rain című, két szereplős drámában Hugh Jackman a partnere.

Joely Richardson

Joely Kim Richardson (born 9 January 1965) is an English actress, known for her role as Julia McNamara in the FX drama series Nip/Tuck (2003–10), and Queen Catherine Parr in the Showtime series The Tudors (2010). She has also appeared in films such as 101 Dalmatians (1996), Event Horizon (1997), The Patriot (2000), Return to Me (2000), Anonymous (2011), the Hollywood film adaptation of The Girl with the Dragon Tattoo (2011), the remake of Endless Love (2014), and the thriller Red Sparrow (2018).

Joely Richardson

For Joely the theater must be in her genes. Daughter of 'Tony Richardson (I)' (qv) and 'Vanessa Redgrave' (qv), and granddaughter of actor Sir 'Michael Redgrave' (qv), she is the niece of 'Lynn Redgrave' (qv) and her sister 'Natasha Richardson' (qv) was also an actress. Former husband 'Tim Bevan (I)' (qv) is a producer. However the genes were slow - as a child she saw her older sister Natasha interested in acting but she was imagining a career in tennis. Her father put his foot down, and tennis was out. British by birth, she considers herself a sort of honorary Yank, having attended boarding school at Thacher in Ojai, California. Beginning in the 80s film became her life, from small parts in _Wetherby (1985)_ (qv) to BBC dramas such as _"Lady Chatterley" (1993)_ (qv) to today's Disney studio going to the dogs in _101 Dalmatians (1996)_ (qv).

Robin Wright

Robin Wright (született: Robin Gayle Wright, Dallas, Texas, 1966. április 8.) Golden Globe-díj és Satellite-díjas amerikai színésznő és filmrendező. Első ismertebb szerepét az NBC Daytime Santa Barbara című szappanoperájában kapta. Kelly Capwell szerepét 1984 és 1988 között alakította a sorozatban. A televíziózás után a filmekben is kipróbálta magát, ahol első jelentősebb szerepe Boglárka volt az 1987-es A herceg menyasszonya című filmben. Ennek a szerepnek köszönhetően további szerepeket is kapott filmekben, köztük Jenny Curran szerepét az 1994-es Forrest Gump című filmben, majd az 1999-es Üzenet a palackban című alkotásban. 2000-ben ő játszhatta az egyik főszerepet a A sebezhetetlen című filmben, majd szerepet kapott Robert Redford A cinkos című 2010-es rendezésében. 2011-ben szerepelt a Pénzcsinálóban, majd a A tetovált lányban is. 2015-ben szerepelt az Everestben, majd 2017-ben szerepet kapott a Wonder Woman című filmben és a Szárnyas fejvadász 2049-ben is. Wright alakította Claire Underwood karakterét a Netflix 2013 és 2018 között futó Kártyavár című drámasorozatában. Az alakításáért 2013-ban elnyerte a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat, ezzel ő vált az első színésznővé, aki websorozatban való alakításért nyerhette el a díjat. Minden évben jelölték alakítását Primetime Emmy-díjra, valamint 2016-ban és 2017-ben, mint a sorozat producere jelölést kapott a legjobb drámasorozat kategóriában. A sorozatban rendezőként, producerként és színészként is szerepet vállalt. Robin Wright az egyik legjobban fizetett színésznő napjainkban. A Kártyavár című sorozatban epizódonként hozzávetőlegesen ötszázezer dollárt keres.

Rooney Mara

Patricia Rooney Mara (Bedford, New York, 1985. április 17. –) ír származású amerikai színésznő. 2005-ben szerepelt először filmvásznon, első főszerepét pedig a Rémálom az Elm utcában című 2010-es filmben kapta. A film nem hozott számára osztatlan sikert, amit azonban David Fincherrel való közreműködéseivel elért. 2010-ben a Facebook alapításáról szóló Social Network – A közösségi hálóban Erica Albright szerepét alakította, majd egy évre rá A tetovált lány címszereplőjeként Oscar-díjra jelölték. Színészi karrierjén kívül ismert jótékonysági munkájáról is, 2010-ben létrehozott egy segélyszervezetet Kenyában.

Stellan Skarsgård

Stellan Skarsgård (Göteborg, 1951. június 13. –) svéd színész. Pályájának kezdetén munkái túlnyomó részét hazájában forgatta. Sokszor hozzák kapcsolatba Lars von Trier dán rendezővel, hiszen három filmet is együtt készítettek. 1972 és 1988 között a stockholmi Nemzeti Drámaszínházban dolgozott. Az első felesége, My, orvos volt, 1975-2007 között éltek együtt. Hat közös gyerekük van: Alexander, Gustaf, Sam, Bill, Eija és Valter, négyen közülük szintén a filmes pályát választották. 2009-ben feleségül vette Megan Everettet, akivel két fia van, Ossian és Kolbjörn. Legismertebb angol nyelvű szerepei között található a Vadászat a Vörös Októberre tengeralattjáró kapitánya, A lét elviselhetetlen könnyűsége mérnöke, a Good Will Hunting matematika-professzora, Az ördögűző: A kezdet fiatal Merrin atyja, az Artúr király szász hadura, illetve A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse „Bocskor Bill” Turnere, és a Mamma Mia! musical Bill Andersonja. Esélyes volt Oskar Schindler szerepére a Schindler listájában. Érdekes, hogy az emberek gyakran összetévesztik Liam Neesonnal, aki a szerepet végül megkapta. Skarsgård ugrott be Neeson helyére Az ördögűző: A kezdet című filmben. Paul Bettany és Jennifer Connelly utána nevezték el fiukat Stellannak. 1976 óta személyes jóbarátja Peter Stormare színésznek.

Tudtad?

Skype-on keresztül tartották meghallgatását Sarah Hyland-nek, aki Natalie Dashkov-ot játssza a Vámpírakadémia című filmben.

Tudtad?

Don Diego szerepét Árpa Attila (magyar színész, producer, gyártásvezető, a VV ötletgazdája) alakítja a holland Keanu című kosztümös, történelmi filmben, ami sokszínű munkásságát tekintve is igen meglepő tőle.

Tudtad?

A Lego-kaland című film elkészítésénél kombinálták az stop-motion technikát és a CGI-t. A készítők azt akarták, hogy a számítógéppel készült effektek ne látszódjanak egyértelműen, és a látvány valódinak tűnjön.

Tudtad?

A Szörny mentőakcióban ahol Scorch ráírja a nevét a padlóra, rajta kívül rengeteg kitalált karakter autogramja volt látható, pl. : ALF (1986), Bender, E.T., EVA, Godzilla (1954), Goku, Kal-El, Mulder, Tinkey Winkey, Venom, Wall-E és Zaphod Beeblebrox.

Tudtad?

Eredetileg Nicole Kidman, Hugh Jackman és Zac Efron is benne volt A komornyik első szereposztásban.

Kommentek