Filmek a hangulatodra szabva

A lázadás kora: Michael Kohlhaas legendája

12+ karika
Michael Kohlhaas

Mesterszám

5.010 6.2 3.8
5 170 vélemény alapján

Szerintem

A 16. században a lókereskedő Michael Kohlhaas gondtalan családi életet él. Amikor egy helyi földesúr igazságtalanul elkobozza két lovát, előbb a jog és igazság útján próbál elégtételt venni. Ám minél jobban igyekszik törvényesen eljárni, annál kétségbe ejtőbb helyzetbe kerül. Amikor pedig tragikus körülmények között felesége is áldozatul esik a konfliktusnak, Kohlhaas fegyvert ragad, és lázadást szít, hogy önbíráskodással vegyen elégtételt az őt ért sérelmekért. Michael Kohlhaas története olyan, ma is érvényes értékekről szól, mint a szabadság az elnyomás ellen, és a jogállamiság kérdései. Felhívja a figyelmet a társadalmi rétegek között egyre jobban szétnyíló szakadékra, az önbíráskodás kérdéseire, az állam feladataira.

Kritika


A lókupec, ha szexi - A lázadás kora: Michael Kohlhaas legendája kritika

Az álmoskönyv szerint Mads Mikkelsen jelenléte kosztümös filmben lefejezést jelent. Csak előtte még sokat néz, nagyon komoran.

Nincs vetítési időpont.

Extra tartalmak

Mads Mikkelsen

Mads Dittmann Mikkelsen  kiejtése✩ (Østerbro, Dánia, 1965. november 22. –) dán színész. 1987-ben feleségül vette Hanne Jacobsent, két közös gyermekük van, Viola és Carl Mikkelsen. Az Århus Theatre Schoolba járt, ezt követően került sor első filmszerepére az Elátkozott városban. Feltűnt olyan népszerű mozikban, mint a Gengszterek fogadója, Zöld hentesek és az Elátkozott város első és második része. Leghíresebb dán szerepe mégis a Rejseholdet című televíziós sorozathoz kötődik, amiben rendőrt játszott. Hollywoodi debütálása Jerry Bruckheimer produkciójában, az Arthur királyban volt, melyben Tristant formálta meg 2004-ben, két évvel később pedig Le Chiffre, James Bond ellenlábasa lett a 21. Bond-kalandban, a Casino Royale-ban. 2012-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb férfi alakítás díját az A vadászat (Jagten) című filmben nyújtott alakításáért.

Mads Mikkelsen

Mads Mikkelsen is a synonym to the great success the Danish film industry has had since the mid-1990s. He was born in Řsterbro, Copenhagen, to Bente Christiansen, a nurse, and Henning Mikkelsen, a banker. Starting out as a low-life pusher/junkie in the 1996 success _Pusher (1996)_ (qv), he slowly grew to become one of Denmark's biggest movie actors. The success in his home country includes _Blinkende lygter (2000)_ (qv), _En kort en lang (2001)_ (qv) and the Emmy-winning police series _"Rejseholdet" (2000)_ (qv). His success has taken him abroad where he has played alongside 'Gérard Depardieu' (qv) in _I Am Dina (2002)_ (qv) as well as in the Spanish comedy _Torremolinos 73 (2003)_ (qv) and the American blockbuster _King Arthur (2004)_ (qv).

Tudtad?

A lázadás kora: Michael Kohlhaas legendája főhőséről egy pszichiátriai tünetegyüttest is elneveztek. Kleist híres regényhőse, Kohlhaas Mihály egészen addig a törvénytisztelő polgár mintapéldánya, amíg egy fel nem dolgozott sérelem hatására az egyéni bosszúálláshoz folyamodik.

Tudtad?

A lázadás kora: Michael Kohlhaas legendája az ötödik filmfeldolgozás Kohlhaas Mihály életéről. Heinrich von Kleist történelmi tárgyú kisregényéből több mint húsz színpadi feldolgozás is született.

Kommentek