Filmek a hangulatodra szabva

Halálos mélység

16+ karika
Pioneer

Mesterszám

4.610 6.0 5.0
3 152 vélemény alapján

Szerintem

A nyolcvanas években, amikor hatalmas gáz- és olajkészletet találnak az Északi-tengerben, egy csapat amerikai és norvég mélytengeri búvár kapja az állami megbízást, hogy az 500 méter mély tengerfenékről a felszínre hozza a fekete aranyat. Ez a technika, de még a lejutás lehetősége sem áll a nyolcvanas években rendelkezésre, így féktelen hajsza indul a mélység mielőbbi meghódítására, és a mesés vagyont érő olajtartalékok elérésére. A hivatásos mélytengeri búvár, Petter megszállottja a kihívásnak, ám testvére tragikus halála az egyik merülés során mindent megváltoztat. Petter egyre inkább arra kezd gyanakodni, hogy nem baleset történt, és valakinek érdekében állhatott a norvég búvár meggyilkolása.

Kritika


Búvárruhában Amerika ellen - Halálos mélység kritika

Ha ez egy amerikai film volna, a Pí életét és a Gravitációt akarná lepipálni 3D-kunsztokkal. De politikai thrillernek sem rossz a norvég búvár-sztori.

Nincs vetítési időpont.

Extra tartalmak

Búvár

Búvár az az ember, aki a víz alá lebukva tevékenykedik. Mára a búvárkodás a hétköznapi ember számára is elérhető technikai sporttá vált. A Magyar Búvár Szakszövetség Merülési szabályzata szerint a búvármerülés (merülés) az, "amikor a búvárminősítéssel rendelkező vagy képzés alatt álló személy a víz felszíne alá merül és ott különféle tevékenységet végez. Légzőkészülékes az a merülés, amelynél a búvár légzőkészülékkel felszerelve merül. Légzőkészülék nélküli (vagy szabadmerülés) az a merülés, amelynél a búvár lélegzetét visszatartva merül."

Pioneer (film)

Pioneer (Norwegian: Pionér) is a 2013 Norwegian thriller film directed by Erik Skjoldbjærg. It was released on 30 August, followed by a screening in the Special Presentation section at the 2013 Toronto International Film Festival.[2]

Norvégia

Norvégia, hivatalos nevén a Norvég Királyság (norvégul (bokmål) Kongeriket Norge vagy (nynorsk) Kongeriket Noreg) független állam Észak-Európában, Svédországtól nyugatra. A világ egyik leggazdagabb országa; fővárosa, Oslo (ejtsd: „oszló”) a világ egyik legdrágább városa. A nagy területű, ám gyéren lakott ország atlanti-óceáni partszakasza a fjordokról ismert. Norvégia Észak-Európában, a Skandináv-félsziget nyugati részén fekszik. Az ország túlnyomó részét a Skandináv-hegység borítja. Fjordokkal és szigetek ezreivel erősen tagolt partvonala több mint 25 000 km hosszú. Az országot keleten 2542 km-es szárazföldi határ választja el Svédországtól, Finnországtól és Oroszországtól. Nyugatról és délről a Norvég-tenger, az Északi-tenger és a Skagerrak, északról pedig a Barents-tenger határolja. A norvég szárazföld legdélibb pontja Lindesnes világítótornya, a legészakibb (és egyben a kontinentális Európa legészakibb pontja) Kinnarodden. Az ország és egyben Észak-Európa legmagasabb pontja a Jotunheimen nemzeti parkban található 2469 méteres Galdhøpiggen. Norvégia és külbirtokai: a Spitzbergák, a Jan Mayen-sziget, az I. Péter-sziget, a Bouvet-sziget és a Maud királyné föld A Norvég Királyság részét képezi Svalbard és Jan Mayen-sziget is. A Bouvet-sziget az Atlanti-óceán déli részén és az I. Péter-sziget a Csendes-óceánon Norvégia függő területei (de nem részei a Királyságnak); ezeken kívül jogot formál az antarktiszi Maud királyné földre is, ahol az állandó Troll kutatóállomás működik. 323 802 km²-es területével (Svalbard, Jan Mayen és más tengeren túli területek nélkül) nagyobb, mint Olaszország vagy az Egyesült Királyság, de az ország nagy része hegyvidékes, korábban gleccserek által szabdalt terület. A legnevezetesebb földrajzi formák a fjordok: mély, gleccservájta völgyek, melyeket a kainozoikumi eljegesedés máig tartó interglaciálisában a tenger elárasztott. A leghosszabb a Sogne-fjord. Számos gleccser és vízesés is található az országban. Nyugat-Norvégia fjordjai – a Geiranger-fjord és a Nærøy-fjord – a természeti világörökség részei. Az ország főként gránit és gneisz sziklákból épül fel, de a pala, a mészkő és a homokkő is gyakori. Norvégiát hagyományosan öt földrajzi régióra tagolják: Nord-Norge Trøndelag Vestlandet Østlandet Sørlandet Jellemző norvég táj faluval A Nærøy-fjord Reine környéke az ország északi részén Tájkép, Preikestolen Sarki fény Tromsønál Éghajlat[szerkesztés] A Golf-áramlatnak köszönhetően a szélességi fokon szokásosnál magasabb a hőmérséklet és több a csapadék, főként a partvidéken. A négy évszak egyértelműen elkülönül; a belső területeken kevesebb a csapadék, és hidegebbek a telek. Az ország északi része szubarktikus, míg Svalbard sarkvidéki tundra éghajlatú. A napsütéses órák száma évszakonként jelentősen eltér. Az északi sarkkörön túli területeken a nyári nap le sem nyugszik (innen ered az „éjféli nap országa” kifejezés), de a délebbi területeken is mintegy napi 20 órán át tart a világosság.

Stephen Lang

Stephen Lang (New York, 1952. július 11.) amerikai színész. Lang 1952-ben született New Yorkban. Édesapja magyarországi zsidó származasú, édesanyja pedig ír felmenőkkel rendelkezik. Diplomáját a Swarthmore Főiskolán szerezte angol irodalom szakon. 1980-ban feleségül vette a díszlettervező és tanárnő Kristina Watsont. A párnak öt gyermeke született: Lucy, Jane, Noah, Grace és Daniel.

Tenger

A tenger egy nagy kiterjedésű sós víztömeg, mely lehet peremtenger – melyet a vízáramlatok az óceánhoz kapcsolnak –, beltenger – mely csak vékony csatornákon érintkezik az óceánnal –, vagy egy nagy sósvízű tó, valamely kontinens belsejében. A tengerek meghatározása nem egyértelmű, ezért több tenger (vagy tó) besorolása vitatott. Köznapi értelemben tengernek nevezik például az óceánt sós vize és beláthatatlan távolságai miatt, gyakran tenger nevet kapnak sós-, vagy édesvizű tavak is, és előfordul az is, hogy széles körben tengernek tekintett vizeket mások tónak tartanak. A Kaszpi-tengert például nevezik Kaszpi-tónak, az Aral-tavat Aral-tengernek is, a jóval kisebb Holt-tengert viszont nem szokták tónak nevezni. Egy édesvizű tó Galileai-tenger néven is ismert. A tengerek jellegzetes illatát főként a vízinövények által nagy mennyiségben termelt dimetil-szulfonio-propionát (DMSP) baktériumok által történő lebontásakor bomlástermékként létrejövő dimetil-szulfid alkotja.[2]

Wes Bentley

Wesley Cook „Wes” Bentley (1978. szeptember 4.–)[1] amerikai színész, aki leginkább nagy kasszasikert elérő alkotásokból, illetve független filmekből ismert. Egyik legismertebb filmes szerepe Ricky Fitts az Amerikai szépség (1999) című filmben, amelyért BAFTA-díjra is jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Alakításai közül kiemelendő továbbá Blackheart A szellemlovasban (2007), Thomas a P2 – A rettegés új szintjében (2007), Seneca Crane Az éhezők viadalában (2012), valamint Doyle a Csillagok között című filmből. A 2009-ben megjelent My Big Break című dokumentumfilm egyik főszereplője volt, amely az Amerikai szépség után szerzett népszerűségét, és az ezzel járó következményeket mutatja be. 2010-ben szerepet kapott David Ives Venus in Fur című Off-Broadway darabjában. Filmográfiájában olyan filmek szerepelnek még, mint az Aranybánya (2000), A gyávaság tollai (2002), A foci hőskora (2005), a Weirdsville (2007), a There Be Dragons (2011), a The Time Being (2012), a Halálos mélység (2013), az After the Fall (2014), a Miénk a világ (2015), és az Elliott, a sárkány (2016). 2014-től kezdve szerepel az FX csatorna Amerikai Horror Story című antológia sorozatában. A sorozat negyedik, Rémségek cirkusza című évadában Edward Mordraket alakította. 2015-ben a Hotel alcímen futott évadban John Lowe nyomozóként tért vissza, amelyért Critics's Choice Television Award-díjra jelölték. A Roanoke című hatodik etapban pedig a színész Dylant játszotta.

Wes Bentley

Wes Bentley is an American actor who first became well-known via his role in the Oscar-winning film _American Beauty (1999)_ (qv), in which he played the soulful, artistic next-door neighbor Ricky Fitts. He also portrayed gamemaker Seneca Crane in _The Hunger Games (2012)_ (qv), and co-stars in _Lovelace (2013)_ (qv) as photographer Thomas. Wesley Cook Bentley was born September 4, 1978, in Jonesboro, Arkansas, to David and Cherie Bentley, two Methodist ministers. Wes joined older brothers Jamey and Philip, and was later joined by younger brother, Patrick. Wes attended Sylvan Hills High School in Sherwood, Arkansas, where he was in the drama club. Interest in acting came from Improv Comedy. He, his brother Patrick, his best friend Damien Bunting and other close friend 'Josh Cowdery (I)' (qv) developed an Improv group called B(3) + C. They regularly dominated competitions in Arkansas. He then placed First in the state of Arkansas in solo acting in 1996, his senior year of high school, Second in Duet, and also regularly won for Poetry and Prose Readings. Wes appeared on-stage quite a bit in Little Rock. At The Weekend Theater, Wes played the straight son of the gay couple in a production of La Cage aux Folles. At Murry's Dinner Playhouse, Wes' plays included Oliver. At his mother's urging, Wes attended Juilliard School in New York after high school graduation. He was there only a short time but appeared in stage work like Henry IV, Part 1 and The Weavers. Wes then worked at Blockbuster and was a waiter at TGI Friday's on Long Island. Wes has stated that his most prideful venture in life was starting a soccer team from scratch at his high school and subsequently putting together a full Conference, one of Arkansas's first. Wes had no real experience in soccer before doing this. Bentley made his onscreen debut in 'Jonathan Demme' (qv)'s Beloved (1998). Following his success in American Beauty, Bentley struggled with substance abuse, which cost him his first marriage, to actress 'Jennifer Quanz' (qv). Although he continued to land parts in films, including that of the primary antagonist in _Ghost Rider (2007)_ (qv) and another major role in _The Game of Their Lives (2005)_ (qv), Bentley has publicly admitted that during most of the 2000s he only took on acting roles to earn enough money to buy drugs. Bentley did not enter a 12-step program until 2009. He has stated that he considers his sobriety to be an ongoing process. Bentley is one of the main subjects featured in the documentary _My Big Break (2009)_ (qv), which followed him and former roommates 'Chad Lindberg' (qv), 'Brad Rowe (I)' (qv) and 'Greg Fawcett (IV)' (qv) as they struggle to find success within the film industry. In 2010, Bentley made his professional stage debut with Nina Arianda in David Ives's award-winning play "Venus In Fur." Bentley has one child with his second wife, producer 'Jacqui Swedberg' (qv).

Tudtad?

A Halálos mélység főszereplője Aksel Hennie a Fejvadászok című thrillerből, Wes Bentley Az éhezők viadalából, Stephen Lang pedig az Avatarból lehet ismerős a magyar nézők számára.

Tudtad?

A Halálos mélység rendezője, Erik Skjoldbjærg a kilencvenes évek végén Álmatlanság címmel remek thrillert készített, amelyből azonos címen Christopher Nolan rendezett hollywoodi újrafeldolgozást Al Pacino főszereplésével.

Tudtad?

A Halálos mélységben Aksel Hennie (Petter) autóbalesete nem egészen úgy volt leírva a forgatókönyvben, ahogy végül történt: A Jeep azért borult fel, mert a színész túl éles kanyart vett vele. Bizony, nem egy kaszkadőr borult.

Tudtad?

A hetvenes évek amerikai paranoiafilmjeinek (Magánbeszélgetés, A keserű három napja, A mandzsúriai jelölt) hangulatát és stílusát idéző Halálos mélység megtörtént eseményeken alapuló thriller, amely az összeesküvés elméletek kedvelői mellett az óceán mélységétől rettegőknek is garantáltan izgalmas szórakozást kínál.

Kommentek