Filmek a hangulatodra szabva

Halálos mélység

16+ karika
Pioneer

Mesterszám

4.610 6.0 5.0
3 152 vélemény alapján

Szerintem

A nyolcvanas években, amikor hatalmas gáz- és olajkészletet találnak az Északi-tengerben, egy csapat amerikai és norvég mélytengeri búvár kapja az állami megbízást, hogy az 500 méter mély tengerfenékről a felszínre hozza a fekete aranyat. Ez a technika, de még a lejutás lehetősége sem áll a nyolcvanas években rendelkezésre, így féktelen hajsza indul a mélység mielőbbi meghódítására, és a mesés vagyont érő olajtartalékok elérésére. A hivatásos mélytengeri búvár, Petter megszállottja a kihívásnak, ám testvére tragikus halála az egyik merülés során mindent megváltoztat. Petter egyre inkább arra kezd gyanakodni, hogy nem baleset történt, és valakinek érdekében állhatott a norvég búvár meggyilkolása.

Kritika


Búvárruhában Amerika ellen - Halálos mélység kritika

Ha ez egy amerikai film volna, a Pí életét és a Gravitációt akarná lepipálni 3D-kunsztokkal. De politikai thrillernek sem rossz a norvég búvár-sztori.

Nincs vetítési időpont.

Extra tartalmak

Búvár

Búvár az az ember, aki a víz alá lebukva tevékenykedik. Mára a búvárkodás a hétköznapi ember számára is elérhető technikai sporttá vált. A Magyar Búvár Szakszövetség Merülési szabályzata szerint a búvármerülés (merülés) az, "amikor a búvárminősítéssel rendelkező vagy képzés alatt álló személy a víz felszíne alá merül és ott különféle tevékenységet végez. Légzőkészülékes az a merülés, amelynél a búvár légzőkészülékkel felszerelve merül. Légzőkészülék nélküli (vagy szabadmerülés) az a merülés, amelynél a búvár lélegzetét visszatartva merül."

Pioneer (film)

Pioneer (Norwegian: Pionér) is a 2013 Norwegian thriller film directed by Erik Skjoldbjærg. It was released on 30 August, followed by a screening in the Special Presentation section at the 2013 Toronto International Film Festival.[2]

Norvégia

Norvégia (norvégul: Norge (bokmål), Noreg (nynorsk); északi lappul: Norga), vagy hivatalos nevén a Norvég Királyság (norvégul: Kongeriket Norge (bokmål), Kongeriket Noreg (nynorsk); északi lappul: Norgga gonagasriika), egy skandináv ország Észak-Európában. Az ország szárazföldi határát keleten Svédország, északkeleten Finnország és Oroszország jelenti, míg délen a Skagerrak tengerszoroson át Dániával van vízi összeköttetése. Az állam a Skandináv-félsziget nyugati és északnyugati részét teszi ki, amelyhez hozzátartozik a Jan Mayen-sziget és a Spitzbergák területe, továbbá külbirtokai az I. Péter-sziget az Antarktisz közelében és a Bouvet-sziget az Atlanti-óceán déli részén. Norvégia továbbá igényt tart a Maud királyné földre, amely azonban az Antarktisz-egyezmény hatálya alá esik, így nemzetközileg nem elismert. Az ország területe 385 203 négyzetkilométer, mellyel a világ 67. és Európa 6. legnagyobb országa. Területe gyéren lakott, óceáni partszakasza a fjordjairól ismert. Norvégia egy alkotmányos monarchia és képviseleti demokrácia, ahol a norvég alkotmány értelmében a hatalmi ágak megoszlanak a parlament, azaz a Storting, a kabinet és a Legfelsőbb Bíróság között. Államfője az ország királya, V. Harald. A bennszülött lappoknak bizonyos mértékű önrendelkezése van a számi parlamenten keresztül. Norvégia volt az egyik alapítója a NATO-nak, továbbá tagja az Európai Szabadkereskedelmi Társulásnak, az Európa- és az Északi Tanácsnak, az Európai Gazdasági Térségnek, a WTO-nak, OECD-nek és a schengeni övezetnek is. Fővárosa és egyben legnagyobb városa: Oslo.

Stephen Lang

Stephen Lang (New York, 1952. július 11.) amerikai színész. Lang 1952-ben született New Yorkban. Édesapja magyarországi zsidó származasú, édesanyja pedig ír felmenőkkel rendelkezik. Diplomáját a Swarthmore Főiskolán szerezte angol irodalom szakon. 1980-ban feleségül vette a díszlettervező és tanárnő Kristina Watsont. A párnak öt gyermeke született: Lucy, Jane, Noah, Grace és Daniel.

Tenger

A tenger egy nagy kiterjedésű sós víztömeg, mely lehet peremtenger – melyet a vízáramlatok az óceánhoz kapcsolnak –, beltenger – mely csak vékony csatornákon érintkezik az óceánnal –, vagy egy nagy sósvízű tó, valamely kontinens belsejében. A tengerek meghatározása nem egyértelmű, ezért több tenger (vagy tó) besorolása vitatott. Köznapi értelemben tengernek nevezik például az óceánt sós vize és beláthatatlan távolságai miatt, gyakran tenger nevet kapnak sós-, vagy édesvizű tavak is, és előfordul az is, hogy széles körben tengernek tekintett vizeket mások tónak tartanak. A Kaszpi-tengert például nevezik Kaszpi-tónak, az Aral-tavat Aral-tengernek is, a jóval kisebb Holt-tengert viszont nem szokták tónak nevezni. Egy édesvizű tó Kineret-tó néven is ismert. A tengerek jellegzetes illatát főként a vízinövények által nagy mennyiségben termelt dimetil-szulfonio-propionát (DMSP) baktériumok által történő lebontásakor bomlástermékként létrejövő dimetil-szulfid alkotja.[2]

Wes Bentley

Wesley Cook „Wes” Bentley (1978. szeptember 4.–)[1] amerikai színész, aki leginkább nagy kasszasikert elérő alkotásokból, illetve független filmekből ismert. Egyik legismertebb filmes szerepe Ricky Fitts az Amerikai szépség (1999) című filmben, amelyért BAFTA-díjra is jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Alakításai közül kiemelendő továbbá Blackheart A szellemlovasban (2007), Thomas a P2 – A rettegés új szintjében (2007), Seneca Crane Az éhezők viadalában (2012), valamint Doyle a Csillagok között című filmből. A 2009-ben megjelent My Big Break című dokumentumfilm egyik főszereplője volt, amely az Amerikai szépség után szerzett népszerűségét, és az ezzel járó következményeket mutatja be. 2010-ben szerepet kapott David Ives Venus in Fur című Off-Broadway darabjában. Filmográfiájában olyan filmek szerepelnek még, mint az Aranybánya (2000), A gyávaság tollai (2002), A foci hőskora (2005), a Weirdsville (2007), a There Be Dragons (2011), a The Time Being (2012), a Halálos mélység (2013), az After the Fall (2014), a Miénk a világ (2015), és az Elliott, a sárkány (2016). 2014-től kezdve szerepel az FX csatorna Amerikai Horror Story című antológia sorozatában. A sorozat negyedik, Rémségek cirkusza című évadában Edward Mordraket alakította. 2015-ben a Hotel alcímen futott évadban John Lowe nyomozóként tért vissza, amelyért Critics's Choice Television Award-díjra jelölték. A Roanoke című hatodik etapban pedig a színész Dylant játszotta.

Wes Bentley

Wes Bentley is an American actor who first became well-known via his role in the Oscar-winning film _American Beauty (1999)_ (qv), in which he played the soulful, artistic next-door neighbor Ricky Fitts. He also portrayed gamemaker Seneca Crane in _The Hunger Games (2012)_ (qv), and co-stars in _Lovelace (2013)_ (qv) as photographer Thomas. Wesley Cook Bentley was born September 4, 1978, in Jonesboro, Arkansas, to David and Cherie Bentley, two Methodist ministers. Wes joined older brothers Jamey and Philip, and was later joined by younger brother, Patrick. Wes attended Sylvan Hills High School in Sherwood, Arkansas, where he was in the drama club. Interest in acting came from Improv Comedy. He, his brother Patrick, his best friend Damien Bunting and other close friend 'Josh Cowdery (I)' (qv) developed an Improv group called B(3) + C. They regularly dominated competitions in Arkansas. He then placed First in the state of Arkansas in solo acting in 1996, his senior year of high school, Second in Duet, and also regularly won for Poetry and Prose Readings. Wes appeared on-stage quite a bit in Little Rock. At The Weekend Theater, Wes played the straight son of the gay couple in a production of La Cage aux Folles. At Murry's Dinner Playhouse, Wes' plays included Oliver. At his mother's urging, Wes attended Juilliard School in New York after high school graduation. He was there only a short time but appeared in stage work like Henry IV, Part 1 and The Weavers. Wes then worked at Blockbuster and was a waiter at TGI Friday's on Long Island. Wes has stated that his most prideful venture in life was starting a soccer team from scratch at his high school and subsequently putting together a full Conference, one of Arkansas's first. Wes had no real experience in soccer before doing this. Bentley made his onscreen debut in 'Jonathan Demme' (qv)'s Beloved (1998). Following his success in American Beauty, Bentley struggled with substance abuse, which cost him his first marriage, to actress 'Jennifer Quanz' (qv). Although he continued to land parts in films, including that of the primary antagonist in _Ghost Rider (2007)_ (qv) and another major role in _The Game of Their Lives (2005)_ (qv), Bentley has publicly admitted that during most of the 2000s he only took on acting roles to earn enough money to buy drugs. Bentley did not enter a 12-step program until 2009. He has stated that he considers his sobriety to be an ongoing process. Bentley is one of the main subjects featured in the documentary _My Big Break (2009)_ (qv), which followed him and former roommates 'Chad Lindberg' (qv), 'Brad Rowe (I)' (qv) and 'Greg Fawcett (IV)' (qv) as they struggle to find success within the film industry. In 2010, Bentley made his professional stage debut with Nina Arianda in David Ives's award-winning play "Venus In Fur." Bentley has one child with his second wife, producer 'Jacqui Swedberg' (qv).

Tudtad?

A hetvenes évek amerikai paranoiafilmjeinek (Magánbeszélgetés, A keserű három napja, A mandzsúriai jelölt) hangulatát és stílusát idéző Halálos mélység megtörtént eseményeken alapuló thriller, amely az összeesküvés elméletek kedvelői mellett az óceán mélységétől rettegőknek is garantáltan izgalmas szórakozást kínál.

Tudtad?

A Halálos mélység rendezője, Erik Skjoldbjærg a kilencvenes évek végén Álmatlanság címmel remek thrillert készített, amelyből azonos címen Christopher Nolan rendezett hollywoodi újrafeldolgozást Al Pacino főszereplésével.

Tudtad?

A Halálos mélységben Aksel Hennie (Petter) autóbalesete nem egészen úgy volt leírva a forgatókönyvben, ahogy végül történt: A Jeep azért borult fel, mert a színész túl éles kanyart vett vele. Bizony, nem egy kaszkadőr borult.

Tudtad?

A Halálos mélység főszereplője Aksel Hennie a Fejvadászok című thrillerből, Wes Bentley Az éhezők viadalából, Stephen Lang pedig az Avatarból lehet ismerős a magyar nézők számára.

Kommentek