Filmek a hangulatodra szabva

A kairói eset

16+ karika
The Nile Hilton Incident

Mesterszám

6.010 7.4 4.5
14 vélemény alapján

Szerintem

Az egyiptomi forradalmat megelőző hetekben Noredin, a korrupt kairói rendőrség egyik nyomozója egy bárénekesnő meggyilkolásának ügyét vizsgálja a Nílusi Hilton szállóban. Az ügyről, amely eleinte egyszerű gyilkossági esetnek tűnik, hamarosan kiderül, hogy egy egyre nehezebben felgöngyölíthető, szerteágazó bűncselekmény-sorozat része, amelyben az egyiptomi felső tízezer is érintett. Noredinnak szembe kell szállnia az egész rendszerrel és önmagával is.

Nincs vetítési időpont.

Extra tartalmak

Egyiptom

Egyiptom (arabul مصر, IPA: [misˤɾ], a helyi dialektus alapján [ˈmɑsˤɾ]), hivatalosan Egyiptomi Arab Köztársaság, Észak-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában, a Sínai-félszigeten fekvő ország. Az egyetlen olyan afrikai ország, amely szárazföldi átjáróval rendelkezik Ázsiába. Egyiptom tehát transzkontinentális ország, és jelentős hatalom Afrikában és a Közel-Keleten. Az országot északról a Földközi-tenger, keletről a Vörös-tenger övezi. Egyiptomot nyugatól Líbia, délről Szudán, északkeletről a Gázai övezet és Izrael, keletről pedig a Vörös-tenger határolja. Egyiptom az egyik legnépesebb ország Afrikában, és a Közel-keleten. Az ország népessége több mint 100 millió fő, melynek nagy része a a Nílus partján és a Nílus-deltában él, ami az ország területének töredéke, és itt találhatók a termőföldek is. Az ország többi részét a gyéren lakott Szahara sivatag borítja. Egyiptomban a leghíresebbek az ókor monumentális épületei, amik az ország jelképéivé is váltak, a Gízai piramisok, a Szfinx és az ókori civilizáció emlékei. Híresek még az olyan romvárosok, mint Memphisz, Théba, Karnak, Luxor vagy a Királyok völgye. Mindezek mellett említésre méltók az ország középkori emlékei is, ugyanis sokáig Egyiptom-központúak voltak az iszlám világ legerősebb államai, Kairó pedig ezekben az időkben a muszlim kultúra és a tudományok fellegvárává vált. A turizmus a gazdaság 12%-át teszi ki. Az ország gazdasága az egyik legváltozatosabb a Közel-keleten, mert az olyan ágazatok, mint a mezőgazdaság, az ipar, a turizmus és a szolgáltatás azonos termelési szinten vannak. 2011-ben az országban forradalom tört ki (ld. nílusi forradalom), aminek eredményeképpen a már 30 éve hatalmon lévő Hoszni Mubárak elnököt elűzték.

Tudtad?

A Csajkeverők női főszerepét játszó, mindössze 24 esztendős Imogen Poots fiatal kora ellenére veteránnak számít a kamerák előtt, filmes karrierjét ugyanis éppen 10 évvel ezelőtt, a V mint vérbosszú című akció-thrillerben kezdte.

Tudtad?

A közös szenvedély 19 millió fontba került, ebből 16 milliót a FIFA finanszírozott.

Tudtad?

A bluegrass eredete és témái összecsengenek a film történetével, melyben az élet, a halál, a születés, a szülői lét és az egymásnak nyújtott vigasz jelenik meg. Az Alabama és Monroe filmzenéje főleg bluegrass stílusban íródott.

Tudtad?

A Noé vetítését betiltották Bahrain, Qatar, és az Egyesült Arab Emirátusok területén, ugyanis a helyi kormány szerint ez szembe ütközik az iszlám tanításokkal. Hasonló történt Egyiptomban, ott azt mondták, hogy a film "provokálná a hívők érzéseit".

Tudtad?

A komornyik című filmnek 41 jegyzett producere van, valószínűleg ez világrekordnak számít.

Kommentek