Filmek a hangulatodra szabva

A művészet templomai - Raffaello: A festőfejedelem 3D

12+ karika
Raffaello: Il Principe delle Arti - in 3D

Mesterszám

7.010 9.0 5.0
6 vélemény alapján

Szerintem

A 2012-ben indult, A művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat következő része, a hazánkban is nagy sikerű Vatikáni Múzeum 3D, Firenze és az Uffizi-képtár 3D és a Pápai bazilikák 3D alkotóinak új filmje a legkiválóbb reneszánsz mesterek egyikének, a művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Raffaello Sanziónak állít emléket.

Rafaellót a kortársak és későbbi generációk is csodagyereknek tekintették, munkássága nemcsak a reneszánsz és a manierizmus közötti hidat jelentette, hanem a figuratív ábrázolást is példa nélküli magasságokba emelte. Bár Michelangelo Buonarroti és Leonardo Da Vinci oldalán a híres reneszánsz triád tagja volt, a Mester történetét mindezidáig kevesen ismerhették.

A legfejlettebb 3D kamerákkal és a művek többrétegűségét szemléltető, különleges térbeli képalkotási technikák segítségével készült látványos ismeretterjesztő film eddig példa nélküli alapossággal mutatja be Raffaello életét és művészetét. A másfél órás filmben harmincnyolc Raffaello-mű és további hat Raffaello inspirálta alkotás kerül bemutatásra, többek között a urbinói Raffaello-ház, a firenzei Uffizi-képtár és a Vatikáni Múzeum műkincseiből válogatva.
A nézőket olyan neves művészettörténészek kauzolják végig ezeket a csodálatos helyszíneken, mint Vincenzo Farinella egyetemi tanár és Raffaello-szakértő, Antonio Natali, az Uffizi-képtár korábbi vezetője és Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója. A műelemzéseket és az alkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeit történelmi rekonstrukciók alapján készített rövid játékfilmes betétek színesítik, amelyek betekintést nyújtanak a művész mindennapjaiba és fontos életeseményeibe.

Nincs vetítési időpont.

Extra tartalmak

Róma

Róma Olaszország fővárosa, Lazio régió központja (közigazgatásilag comune), a hajdani Római Birodalom központja. Az ország legnagyobb és legnépesebb városa 1285,3 km²-en mintegy 2,6 millió lakossal.[2] Területébe ékelve található a Vatikán, a római katolikus egyház központja, a pápa székhelye, a világ legkisebb független állama. Története több mint két és fél ezer évet ölel fel. A Római Királyság, a Római Köztársaság és a Római Birodalom fővárosa volt. Utóbbi Nyugat-Európa és a Földközi-tenger-menti országok hatalmi központja volt az i. e. 1. századtól az i. sz. 7. századig. 2007-ben Róma volt a világon a 11. és az Európai Unióban a 3. leglátogatottabb város, továbbá a turisták legnépszerűbb olaszországi célpontja.[3] Központját az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította.[4] Múzeumai és műemlékei, mint pl. a Vatikán múzeumai és a Colosseum a világ 50 leglátogatottabb turisztikai célpontjai között vannak.

Vatikán

Koordináták: é. sz. 41° 54′ 09″, k. h. 12° 27′ 06″41.9025, 12.451666666667 Vatikán ÁllamStatus Civitatis VaticanaeStato della Città del Vaticano A Vatikán zászlaja A Vatikán címereNemzeti himnusz: Inno e Marcia PontificaleFővárosa Vatikánvárosé. sz. 41° 54′, k. h. 12° 27′41.9, 12.45Államforma monarchiaVezetőkUralkodó FerencÁllamtitkár Pietro Parolin[1]A kormányzóság elnöke Giuseppe BertelloHivatalos nyelv latin, olasz[2]Függetlenség az Olasz Királyságtóla lateráni egyezmények értelmében 1929. február 11.Tagság Egyetemes Postaegyesület Interpol Vegyifegyver-tilalmi Szervezet NépességNépszámlálás szerint 1000 fő (2017)[3]Rangsorban247Becsült572 fő (2013[4])Rangsorban247Népsűrűség1780 fő/km²GDPÖsszesn.a Egy főre jutón.a Földrajzi adatokTerület0,44 km²IdőzónaCET (UTC+1) CEST (UTC+2)Egyéb adatokAz adatok megjelenítéséhez kattints a cím mellett található „[kinyit]” hivatkozásra.Pénznem Euró (EUR) Nemzetközi gépkocsijel VHívószám 39Segélyhívó telefonszám 112Internet TLD.vaKözlekedés iránya jobbA Wikimédia Commons tartalmaz Vatikán Állam témájú médiaállományokat. A Vatikán, hivatalos nevén Vatikánvárosi Állam, gyakran Vatikánváros (latinul: Status Civitatis Vaticanae, olaszul: Stato della Città del Vaticano) független állam, teokratikus, választásos abszolút monarchia.[2][5][6][7][8] Európában, az Appennini-félszigeten. A világ legkisebb területű (0,44 km²) és népességű független állama, melyet teljes egészében körülvesz Róma, Olaszország fővárosa.[2][9] Államfője a pápa.[2] 1929. február 11-én, a Lateráni egyezmény eredményeképpen jött létre a pápai állam jogutódjaként.[2] Létének célja, hogy az Apostoli Szentszéknek, mint a katolikus egyház legfőbb intézményének biztosítsa „az abszolút és látható függetlenséget és nemzetközi téren vitathatatlan szuverenitást garantáljon neki”,[10] azaz lényegében a Szentszék és a katolikus egyház függetlenségének eszköze.[11][7] Nem tévesztendő össze az Apostoli Szentszékkel, amely az Egyház főhatósága.[2]

Tudtad?

A bluegrass eredete és témái összecsengenek a film történetével, melyben az élet, a halál, a születés, a szülői lét és az egymásnak nyújtott vigasz jelenik meg. Az Alabama és Monroe filmzenéje főleg bluegrass stílusban íródott.

Tudtad?

A Jack Ryan: Árnyékügynök a 2013. október elsején elhunyt Tom Clancy író és producer utolsó alkotása.

Tudtad?

Eredetileg Nicole Kidman kapta volna Mrs. H szerepét A nimfomániás című filmben, de különböző konfliktusok miatt kikerült a produkcióból.

Tudtad?

A Monty Python Live filmre vett és mozikban vetített színpadi feldolgozásában több klasszikus jelenetet is újraértelmeztek a Monty Python Repülő Cirkusza című kultikus TV-sorozatból.

Tudtad?

David Michôd rendező Eric karakterét kifejezetten Guy Pearce színészre írta az Országúti bosszú című filmben.

Kommentek