Filmek a hangulatodra szabva

Maugli – akad, ki e nevet nem ismeri?

2009. 03. 02. Szerző: Zsófi

Kától lehet félni, ijedezni, megrémülni. Titokzatos, és nehezen kiszámítható.

De nála sokkal, de sokkal félelmetesebb az embervérre szomjazó Sír Kán.
Még jó, hogy a legbölcsebb nép tagjaival, bizonyos majmokkal egy majomban örülhetünk. És végül itt van Maugli, az embergyerek, akit a vadon nevel fel. Róla, a dzsungelről, a csapatról, a magányról, az elfogadásról és kitaszításról (is) szól a Dzsungel könyve, immáron 13 éve a Pesti Színházban.Alig hiszem, amikor kiderül, hogy a darab 750. előadását tavaly decemberben ünnepelték a Pesti Színházban.
A kezdetek? Emlékszem, szinte verekedtek a jegyekért, Geszti Péter – Békés Pál – Dés László közös remekéért az anyukák és a nagymamák. Borítékolható volt a siker, a remek slágernek szánt nótákat aztán persze kívülről fújtuk, most is dúdolom a Nagy pofonfon címűt („ Ha beindul a nagy pofonofon, ketten osztozunk a pofonokon, én adom és te állod majd…”) függetlenül attól, láttuk-e az előadást vagy sem. Mert A dzsungel könyvét a Pesti Színházas darabot nem lehet nem ismerni.  
És nem lehet nem ismerni Kipling klasszikus művét, amely annyiféle feldolgozást megért már. Csak hogy egy kicsit visszatekintsünk: 1942-ben készült el Korda Sándor rendezésében az első hollywoodi Dzsungel könyve, majd 1967-ben a Disney Filmstúdió egész estés rajzfilm formájában kovácsolt óriási sikert a műből, ennek folytatása már animációs formában látott napvilágot a múlt század nyolcvanas éveiben. De számtalan élőszereplős film is készült, színházak, diákszínjátszók örök és megunhatatlan témája a könyv. Nem csoda.  
Valamennyiünk számára komoly és megoldandó kérdést jelent az azonosulás, az elfogadás és a befogadás. Ezzel küzdünk vagy küszködünk egész életünkben. Mert nincs annál remekebb dolog, minthogy egy csapathoz tartozz.  Hogy közös értékeket kövess, és közben megőrizd saját individuumodat is. De vajon meddig maradhatsz önmagad, s mikor válsz csak csoporttaggá? A sok közül eggyé, s nem fordítva?  Nekem A Dzsungel könyve ezt is jelenti.  Meg a szeretet, a hűséget, a barátságot – csupa elcsépelt, kinőtt fogalmat.
Ennek ellenére, úgy hiszem, minden gyereknek ismernie kell Mauglit, Akelát, Sír Kánt, Balut, és a többi dzsungel hőst. Mert minden gyereknek kell egy csapat, ha már a családi csapatokból egyre kevesebb adatik meg nekik. Szóval, gyerünk, hétfő ide vagy oda, most azonnal foglaljunk jegyet az előadásra, legfeljebb a kedd reggel kicsit álmosabban kezdődik. Na és?  Fogadjunk, hogy megéri!  Nézd csak ezt a strófát:

„Amit akarunk, megvakarunk, amit legelünk, ütlegelünk.
Ukkmukkfukk! Na ki az, akit a maki ma üthet?
Piff-paff, dirr-durr, nyiff-nyaff!
Ahogy mi agyunk senki se ész, a sok rokon is minket idéz,
Majmolnak, hisz ők is csak a fenekükön ülnek.
Fájától az elme nem esik messze. Na persze!
Hálából a fő-fő majom egy ész! Kész!
Ahogy mi fogunk, senki se kéz.
Ahogy mi szemünk senki se néz.
Ilyen a leglegleg... még még még!
A leglegleg... még még még!
A legbölcsőbbik nép!
Mentünk, de megjöttünk, egy majomban őrlünk!” (
Egy majomban őrlünk)
 
- izadoradanken-
 
A dzsungel könyvePesti Színház
Cím: 1052 Bp. Váci u. 9.

Előadások:
2009. március 09. - Hétfő - 19.00
2009. március 10. - Kedd - 19:00
2009. március 16. - Hétfő - 19:00
2009. március 29. - Vasárnap - 14:30
2009. március 29. - Vasárnap - 19:00
Ha jegyet szeretnél váltani az előadásra, itt megteheted!


 

Kommentek