Filmek a hangulatodra szabva

Kritika - A túlvilág szülötte

@A túlvilág szülötte 2009. 03. 24.

Valaki egyszer kitalálta, hogy a gyerekkísértetek félelmetesebbek a felnőtt változatnál, és a filmipar azóta sem akar leszállni a témáról. David S. Goyer új mozija legalább azt az erényt fel tudja mutatni, hogy nem egy japán horror amerikai újragondolása.

A forgatókönyvíróként tehetséges (a Batman-széria újrafeldolgozásában is benne volt a keze), ám rendezőként vérbeli antitalentum. A túlvilág szülöttével egy régóta lecsengőben lévő divathullámot próbál meglovagolni, pedig a kölyökszellemes műfajban utoljára 2007-ben készült értékelhető alkotás a spanyol Árvaház képében. Goyer íróként tudhatná, hogy a fura zajokra és hirtelen sokkhatásokra építő feszültségkeltés csak akkor működhet, ha alaposan kidolgozott karakterekkel és egy jól felépített sztorival társul. A túlvilág szülötte viszont egy másodpercnyire sem több számos japán kísértethorror kliséinek összehordásánál, és valószínűleg olcsóbb lehetett ezek alapján egy új forgatókönyvet írni, mintsem megvásárolni valamelyik eredeti mű remake készítési jogait.

Úgy tűnik, rendezőnk betéve fújja a képregény-feldolgozások szabályait, de a horror zsáner igen távol áll tőle, mivel üres ijesztgetéseknél nem futja neki többre. Emellett nem értjük, hogy mit keres Gary Oldman egy olyan filmben, melynek leginkább figyelemfelkeltő pontja a főszereplőnő formás hátsója. Valljuk be, egy szép fenékért kevesen áldoznak pénzt mozijegyváltásra, kivéve, ha az nem a vászonról látszik, hanem a mellettük lévő székben foglal helyet.
 

- Tulu -

 

The Unborn (2009)

Rendezte: David S. Goyer

Szereplők: Gary Oldman, Meagan Good, Odette Yustman

Hossz: 84 p

Forgalmazó: UIP-Dunafilm
 
 

 

Kommentek