Filmek a hangulatodra szabva

40 éves a Kaláka

2009. 03. 26. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Immár negyven éve nemzedékek sora őrzi a Kaláka muzsikáját legkedvesebb gyerekkori zenei emlékeként. Kinek ne melengetné meg a szívét felidézni például a „Bóbita, Bóbita” vagy a „húsz forintért tarka kutya, tízért fehér kutya jár” melódiáit?

Az együttes tagjai – Kányádit idézve – „kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, szív-némaságra született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti eredeti dallamot”. Weöres, Nemes Nagy, József Attila és mások között Villon sorai így keltek csodálatos zenei életre a Gryllus testvérek, Radványi Balázs, Mikó István s végül Becze Gábor örök szépségű népies Kaláka-dallamvilágában, melyben kortól függetlenül mindig igazi ünnep elmerülni.

Különösen most, negyvenedik születésnapjukon az, hiszen a csapat Marcziban adott idei (felnőtteknek szóló) koncertjeit a jubileumi alkalomból meghívott vendégek fellépései teszik különlegessé. Közülük elsőként Máté Gábor színművész áll a zenekarral színpadra a sorozat március 28-i nyitóestjén, melyen a Kaláka-dalokban Kosztolányi Dezső versei szólalnak majd meg, és a költő publicista énjét is megismerhetjük Nyelv és lélek című kötetéből válogatott írásain keresztül. Tessék egy nagyot szippantani a magyar zeneköltészetből, és mélyen benntartani, jó sokáig!

– kislevin –

 
 
www.kalaka.hu
Marczibányi téri Művelődési Központ, március 28. 19h

Belépő: 1000 Ft
 

Kommentek