Filmek a hangulatodra szabva

Top Gun napszemüveg, bajusz, rakkenroll

2009. 03. 27. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Befelé menet egy Elbow-szám járt a fejemben. Kifelé jövet is. Amúgy nem volt rossz. A szenzációérték legalábbis mindenképpen működött: klubbulit tartott Budapesten az Eagles of Death Metal.

A dologban ugye az volt a világraszóló, hogy a maga nemében ilyesmire eddig még nem volt itthon példa. Illetve hát dehogynem, hiszen épp nemrégiben láthattuk az A38-on a Backyard Babiest, de az azért mégis más, amikor az USA-ból jön Josh Homme legjobb haverja, mint amikor a svéd pionyírok merészkednek el egy hazai klubba, mert hát ez az amerikai banda mégiscsak a Sziget nagyszínpadán járt nálunk utoljára. „Kebbb*szott rakkenroll”, ahogy azt több jelenlévő többször is megjegyezte.

Ennyire viszont még ne szaladjunk előre, mert volt előbb egy posztpunk-new wave kitérő is, és az ezért felelős Haunts azon ritka előzenekarok közé tartozik, amelyek érdemelnek pár szót. Többet mondjuk nem, de ennyi jár: a Love is Blind kitűnő dal, a többi elmegy, a tagok szimpatikusak, de nem túl karizmatikusak, lekésni kár, végignézni kicsit fárasztó lett volna őket. Ennyi. A hiányosságokért meg kárpótolt az EoDM merchpultja, amelyről Top Gun napszemüveget is lehetett vételezni, ajándék műbajusszal.

Aztán jött is Jesse Hughes és mocskos bandája Black Sabbath intróval, Top Gun napszemüveggel, valódi bajusszal, a publikum pedig menten édesded gyurmázásba és sikongatásba kezdett. Olyan volt az egész, mint a tévében, és olyan is maradt a legvégéig: se a zenekar, se a közönség nem hitt a szemének, hogy létezhet ekkora egymásra találás a kebbb*szott rakkenroll nevében. Két apró hibája volt csak a dolognak. Az egyik az, hogy mindez egy gusztustalan hétfő estén történt, bár ez látszólag nem sokakat zavart. A másik meg az, hogy a zene ezúttal nem is másodlagos, hanem harmadlagos tényező volt az egészben, bár ez meg látszólag nem sokaknak tűnt fel.

A vége felé az I Want You So Hard, a Wannabe in LA, meg a Rolling Stonestól kölcsönvett Brown Sugar azért ezen is javított, Hughes meg persze bármilyen helyzetet képes egy csípőmozdulattal, izé, kézbe venni, sőt még egy stratégiai jelentőségű technikai malőr is segítette a bandát abban, hogy átevickéljenek a műsoron, úgyhogy végül is nem volt gond. Koncertként nem ért túl sokat, úgy egyben, közönségestül, mindenestül, szóval buliként viszont nagyon működött. Így lehet is csak a szépre emlékezni.

7


Időpont: 2009. március 16.
Helyszín: Dürer-kert
Belépő: 4000 / 4500 Ft
Hossz: 75 p

 
www.eaglesofdeathmetal.com

Kommentek