Filmek a hangulatodra szabva

Kritika - Halálos iram

@Halálos iram 2009. 04. 07. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Vin Diesel kizárólag hanyatlófélben lévő karrierje megmentése érdekében tért vissza a korábban hűtlenül elhagyott F & F-szériához, és azt kell mondjuk, bizony jól tette.

Diesel ugyan nem egy Sir Lawrence Olivier, de az erőfilmek kedvelőinek szórakoztatásához kétségtelenül ért, ezért méltánytalan lett volna őt a Babylon A. D. óriási buktája után egyenesen a süllyesztőbe küldeni. A Halálos iramban a maga idejében egészen szórakoztató kis akciófilm volt – ezt jobbára még a későbbi részek után kiábrándult fanyalgók sokasága is elismeri – a kissé fantáziátlan című legújabb epizód pedig nem sokban marad el mögötte.

A sztorira felesleges szót vesztegetni, de az eredeti szereplőgárda visszatérése vitathatatlanul jó döntés volt; Jordana Brewstert és Michelle Rodriguezt egyszerűen szeretjük, Vin Diesel pedig mégiscsak Vin Diesel. Maximum három arckifejezéssel dolgozik (a bosszúálló, az elszánt és a szigorú), azokat viszont megbízhatóan hozza. Senki nem vár mélylélektani drámát olyan filmtől, amelynek statisztériájához a teljes modellügynökséget behívták, mellméret szerint sorakoztatva fel őket, és a moziból kilépve még órákig miniszoknyába bújtatott női seggek kápráznak a szemeink előtt. Ez az igazi optikai tuning, nem a neon és a légterelő szárny.

Ennek ellenpontjaként az akciójelentek sajnos a vártnál kevésbé látványosra sikerültek, a rengeteg közeli miatt az ember azt sem tudja, mit lát a vásznon: kapkodónak és idegesítően hatnak a fél másodpercenkénti perspektívaváltások. A földalatti járatban forgatott csúcsjelenet eleve halva született ötletnek bizonyul: a szűk térben teljesen elvész a tájékozódási képesség.

A Halálos iram végeredményben nem tökéletes, de mindenképpen szórakoztató, és kicsit talán felpolírozhatja a franchise megkopott renoméját.

– aa –


Fast & Furious (2009)
Rendezte: Justin Lin
Szereplők: Paul Walker, Vin Diesel
Hossz: 107 p
Forgalmazó: UIP-Dunafilm
 
Itt olvashatsz további információkat a filmről!
 
Vetítési időpontokért kattints ide!

Kommentek