Filmek a hangulatodra szabva

Kritika - Oly sokáig szerettelek

@Oly sokáig szerettelek 2009. 04. 21. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Most már biztos, hogy az Akadémia tagjai a tavalyi év nagy részét átaludták mozizás helyett, mivel Sally Hawkins mellett 2008 másik legjobb női alakítását is teljesen figyelmen kívül hagyták.

Kristin Scott Thomas olyan visszafogottsággal és apró, mégis sokatmondó gesztusokkal játssza a tizenöt börtönév után szabaduló Juliette-et, hogy alakításának mélysége biztosan nyomot hagy nézőjében. A drámát nem harsány veszekedésjelenetekkel és sírásokkal éri el, mint sok kolleginája, ám a szeméből mindig világosan kiolvasható figurájának lelkiállapota, és erre tényleg csak a legnagyobbak képesek.

Az elsőfilmes Philippe Claudel bátran bízta rá magát főszereplőnőjére, aki sokszorosan meghálálta a bizalmat. A rendező egyszerű eszközökkel, a túlzott formaiságot hanyagolva visz minket Juliette belső utazására, melynek során az éveken át a világtól elbújó lélek kénytelen újra megbarátkozni az emberekkel, és titkát megtartva beilleszkedni a társadalomba. Ez nem könnyű, ugyanis gyerekgyilkosság szárad a lelkén, és ez egy olyan titok, amelyről értesülve mindenki elfordul tőle. A húga az egyetlen, aki megbízik benne és szállást biztosít neki, de nehéz az emberek előtt eltitkolni, hogy Léa miért nem beszélt még a nővéréről soha korábban.

Az Oly sokáig szerettelek az élet újrakezdésének kérdéseit boncolgatja, és közben azt is kifejti, hogy ez csak a múlttal szembenézve lehetséges, és ezt akkor is szépen meséli el, ha ebben nem vélünk felfedezni semmi újdonságot.

– Tulu –

Il y a longtemps que je t’aime (2008)
Rendezte: Philippe Claudel
Szereplők: Elsa Zylberstein, Kristin Scott Thomas
Hossz: 117 p
Forgalmazó: Odeon
 
Itt olvashatsz további információkat a filmről!
 
Vetítési időpontokért kattints ide!

Kommentek