Filmek a hangulatodra szabva

Racine: Atália

2009. 04. 25. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Bár magyar színpadon is viszonylag rendszeresen játszott szerző, Racine munkásságát évszázadokon át lekicsinylően kordokumentumnak tekintették inkább, mint valódi irodalmi értéknek. XIV. Lajos, vagyis a Napkirály korszakának szülötte, a barokk zene forradalmának szemtanúja, Moliére, La Fontaine és Corneille kortársa a maga idejében a legnagyobbak közé tartozott.

A Port-Royal növendékeként sokat foglalkozott görög és római mitológiával, ami egész alkotói pályafutását végigkísérte – és itt lett a jansenizmus követője (vagyis a pápai és királyi abszolutizmus ellensége). Párizsba költözve került be a színházi körökbe, és bár első darabját nem sikerült bemutatnia, a másodikat már maga Moliére társulata vitte színre. A következő művet szintén bemutatta Moliére, de Racine elégedetlen volt a főleg komédiákban otthonos kompánia munkájával, és tizenegy nappal később a rivális Hôtel de Bourgogne társulatnál is premiert tartott belőle – ráadásul elcsábította Moliére vezető színésznőjét is.
 
Hatalmas sikerek következtek ezután, és Racine lett az első francia szerző, aki kizárólag írói munkásságának bevételeiből meg tudott élni. Egy színpadi kudarc és jansenista múltjának felbukkanása késztette arra, hogy visszavonuljon a közéletből. Udvari pályafutása során történész, majd akadémiai tag lett, s több mint tíz évig nem írt színművet. A Napkirály második felesége kérésére írt újra, méghozzá erkölcsi tanmeséket, melyeket iskolás gyerekek adtak elő. Ezek egyike az Atália.

Az Ószövetségből vett történetben Júda királynője, Atália (Molnár Piroska), aki már minden rokonát és lehetséges riválisát kivégeztette, egyszercsak rábukkan Joásra, az unokájára (Mátyássy Bence), akit annak idején nem tudott eltetetni láb alól. S mivel már idős, és tudja, hogy hamarosan át kell adnia a hatalmat, ezúttal nem csap le az esetleges trónkövetelőre. A régi és az új hatalom korszakváltásáról szól tehát a történet, melyben mégis egy nagyformátumú asszony személyes dilemmája a középpont.

Szálinger Balázs új fordításában játsszák a darabot, a díszletet Antal Csaba, a jelmezeket Benedek Mari tervezte. További fontos szerepekben Kulka Jánost, Udvaros Dorottyát, Tompos Kátyát és Szabó Kimmel Tamást láthatjuk.

– Babinetz –

 
2009 április 27. 19h
Racine: Atália
Rendező: Valló Péter
Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad
 
www.nemzetiszinhaz.hu

Kommentek