Filmek a hangulatodra szabva

Utószinkron

2009. 05. 22.

A magyar szinkronrendezők és szinkronszínészek a világ élvonalbeli szakemberei. Munkájukkal nem egyszerűen az adott filmet tolmácsolják professzionálisan, de új értéket teremtenek. Egy majdnem új filmet forgatnak.

Ha azt mondom Eddie Murphy, te rávágod, Dörner György. Ha azt mondom Woody Allen, te Kern Andrást említed. Színészek, akik hangjukat, mesterségbeli tudásukat kölcsönzik külföldi kollégáiknak. S teszik ezt olyannyira jól, ha a sors úgy hozza, hogy egy filmben mégis más hangján szólalnak meg, te alig akarsz hinni a fülednek. Mert a jó szinkron olykor többet ad egy filmnek, egy hősnek, mint amiről a mű rendezője valaha is álmodni mert.

Dallos Szilviát húsz évvel ezelőtt ismertem meg az akkori legendás szappanopera, a Dallas szinkronizálása közben. Mint ahogy a többieket is, a Bobbyt megszemélyesítő Csankó Zoltánt,  az ördögi Jockey szerepében Kránitz Lajost, Pameleként  Simorjay Emesét, és az azóta elhunyt Szerencsi Évát, mint Samanthát.  Remek csapatot alkottak, valósásos élményfürdő volt egy kezdő újságíró számára (is), örök zrikálások, poénok és viccelődések közepette folyt évekig a munka.

Dallos Szilvia valószínűsíthetően több évtizedes szinkronszínészi munkájának hatására most egy színdarabot írt. A történet szerint a film szinkronizálás hőskorában, az ötvenes évek elején, a színészcsapat pártutasításra hajmeresztő feladatot kap: egy szovjet színház vendégjátéka alkalmával élőben kell szinkronizálniuk a színpadon elhangzó szöveget. És ezzel kezdetét veszi a kacagtató bonyodalmakkal teli történet, mely mögött azonban ott húzódik a korszak embertelensége. Dallos Szilvia, aki rengeteget tud a szinkron világáról, különleges utazásra invitálja a nézőt, a színházbeli szinkronstúdió most drámai helyzetek terepe lesz.  Kár lenne kihagyni!

Utóirat: ha úgy éreznéd, az előadásban valami mégsem sikerült, de aggódj, utószinkronban majd kijavítják!

-id-

Utószinkron – előbemutató  2009. 05. 22. 19.00
Budapesti Kamaraszínház – Tivoli
1065 Budapest, Nagymező u. 8.

www.budapestikamaraszinhaz.hu

Kommentek