Filmek a hangulatodra szabva

Kritika - A dolgok állása

@A dolgok állása 2009. 05. 26. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Eredetileg Brad Pitt és Edward Norton főszereplésével készült volna el az angol minisorozat moziverziója, de most kivételesen sokkal jobban jártunk a B verziós szereposztással. Russell Crowe valósággal lubickol a kiégett, pocakosodó, cinikus és kicsit lúzer újságíró szerepében, és ez az, ami hiányzott volna, ha Pitt vállalja el a főszerepet.

A dolgok állásának az aprólékosan kidolgozott és kiválóan működő forgatókönyv mellett ugyanis Crowe figurája jelenti a legfőbb erényét, hiszen a meglehetősen bonyolult történetet az ő szemszögéből követhetjük figyelemmel.

Öröm látni, hogy ha elvétve is, de Hollywoodban készülnek még politikai thrillerek, és ilyen szempontból filmünk méltó utódja Az elnök embereinek vagy A Pelikán ügyiratnak. Az illusztris írógárda (Tony Gilroy, Billy Ray és Matthew Michael Carnahan) ragyogóan keveri a kártyákat, így a nézőnek nincs sok esélye rájönni, ki is a hunyó ebben a sok szálat megmozgató és a legmagasabb körökig vezető játszmában. Az izgalmat végig a történet titkai szülik akciójelenetek helyett, bár azért egyet bedobnak az alkotók a biztonság kedvéért, de az is tökéletesen illeszkedik a sztoriba.

Crowe újságíró figuráját személyesen is érdekeltté teszik a történetben, ezáltal ő sem csak külső szemlélőként próbálkozik felgöngyölíteni a szálakat. Mindehhez elsőrangú színészpartnereket (Ben Affleck, Robin Wright Penn, Rachel McAdams, Helen Mirren) kap segítségül, így a tökéletes stábot összerakó Kevin Macdonald (Az utolsó skót király) rendező már nem tudott hibázni. Vérbeli old school thriller került ki a keze alól, ami egy minisorozat igencsak szerteágazó cselekményét képes volt tökéletesen belesűríteni két órába, ráadásul még egy szerelmi vallomásra is jutott idő a nyomtatott sajtó felé a végefőcímben.

– Tulu –

State of Play (2009)
Rendezte: Kevin Macdonald
Szereplők: Ben Affleck, Rachel McAdams, Russell Crowe
Hossz: 132 p
Forgalmazó: UIP-Dunafilm
 
 
Itt olvashatsz további információkat a filmről!
 
Vetítési időpontokért kattints ide!

Kommentek