Filmek a hangulatodra szabva

DVD - Szikraváros

@Szikraváros 2009. 06. 02. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Karácsony idején minden mesefilmnek van piaca, úgyhogy nem csoda, hogy Gil Kenan filmjét itthon akkorra időzítette a figyelmes forgalmazó: december második felében jóval könnyebb becsalogatni a kedves közönséget egy ilyen se íze, se bűze mesefilmre, mint bármikor máskor.

A Szikraváros díszpéldánya azoknak a mesefilmeknek, amiket pusztán azért forgatnak le, mert volt egy csomó fölösleges kapacitásuk, amivel nem tudtak mit kezdeni. Kenan filmje nem azért nem tud kitörni az átlagból, mert rossz a sztori, vagy ne lenne elég látványos a föld alá költözött város és a felszínre igyekvő két fiatal kalandos útja, hanem azért, mert a legminimálisabb információkat leszámítva az ég egy adta világon semmit nem tudunk meg erről a különleges világról. Nincs az embernek az az érzése, hogy a film mögötti világ készen van, sőt: a film megtekintése közben az egyetlen benyomásunk, hogy ez a világ olyan kidolgozatlan, olyan félkész és annyira nincs benne semmi a helyén, hogy ha véletlenül valaki átszakítaná a díszletfalat, mint a Szexmisszió végén, akkor kiderülne, hogy nincs ott az égvilágon semmi.

Ez a kidolgozatlanság persze megbosszulja magát: a film tele van érthetetlen mozzanatokkal (elektromosság van, technikai fejlettség van, mégis futárok viszik a híreket, nincs telefon – mi van?) és komoly inkoherenciával. Az egészet még Bill Murray nagy hasa sem tudja megmenteni.

Film: 5
Extrák: –


– Doug Piranha –

City of Ember (2008)
Rendezte: Gil Kenan
Szereplők: Bill Murray, Toby Jones, Saoirse Ronan, Tim Robbins
Hossz: 91 p
Hang: magyar, angol
Felirat: magyar, angol

Extrák:

Kommentek