Filmek a hangulatodra szabva

Férfi és nő

2009. 06. 11. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Nincs abban semmi meglepő, hogy ez a koncert – illetve, most már koncertturné – ilyen nagy sikert hozott főszereplőinek. Mégis valamiféle megkönnyebbülést jelent, hogy ma is lehet platinalemez és DVD-siker egy régi kultuszjelenség.

Mert van néhány generáció, amelynek ezek az előadók és ezek a Dés–Bereményi dalok sokkal többet jelentenek, mint hogy négy kiváló Kossuth-díjassal meghallgatunk jól megírt, modern sanzonokat. Ott volt a nyolcvanas években két korszakalkotó lemez – Udvaros Dorottyáé, az Átutazó 1985-ben, Básti Julié és Cserhalmi Györgyé, a Hallgass kicsit 1988-ban jelent meg – amit gimnazistától az ifjú értelmiségiig mintha mindenki kívülről tudott volna akkoriban. Aztán múlt az idő, és bár a régi lemezek gyakran előkerültek – néha csak fejben, néha CD formájában – mégis félő volt, csak nosztalgikus emlékei egy elmúlt korszaknak, amikor a színészlemez még oly széles rétegekhez tudott szólni, hogy rajta keresztül máig egy nyelvet beszél egy csomó ember.

És kiderült, ezek az emberek most is jól megértik egymást Udvarossal, Bástival, Cserhalmival, és a hozzájuk csatlakozott Kulkával. A dalok ma is érvényesek, és újak is születtek melléjük – vagyis a történet folytatódik.

– Babinetz – 

Rendező: Bereményi Géza

Nemzeti Színház, Nagyszínpad,
2009 június 11–14. 19h
 
www.nemzetiszinhaz.hu/eloadasok
 
 
Nézd meg a videónkat a színdarabról, és az est két főszereplőjével készült interjút ITT!

Kommentek