Filmek a hangulatodra szabva

Kritika - Az utolsó ház balra

@Az utolsó ház balra 2009. 06. 16. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Miután John Carpenter és Wes Craven szinte összes korai horrorját megnézhettük már remake változatban is, Az utolsó ház balra sem maradhatott ki a sorból.

Craven a hetvenes évek elején bemutatkozó munkájában az európai művészfilmek előtt tett főhajtást azzal, hogy Bergman Szűzforrásának alaphelyzetét helyezte át egy modern amerikai horrorfilmbe. Korábban leginkább nyerseségével és rémisztően pornográf képsoraival (bepisiltetés, péniszleharapás…) keltett visszhangot, de a többségében gyenge színészek, a rossz zenehasználat és egy-két burleszkszerű képsor miatt mára alaposan eljárt felette az idő. Ennek fényében egyáltalán nem volt szentségtörő lépés a remake ötlete, hiszen nem egy időtálló klasszikusról próbáltak meg újabb bőrt lehúzni.

Dennis Iliadis rendező értő módon hámozta le a felesleget a hetvenkettes verzióról, hogy pusztán a lényegre, vagyis a Collingwood család borzalmaira koncentráljon. A veszélyes bűnözők, akik megerőszakolták Emma és John lányát, a vihar elől pont náluk próbálják meghúzni magukat, és elkezdődik a macska–egér játszma a két „banda” között. Iliadis nem próbálkozik olcsó ijesztgetésekkel, mivel az ő mozija durvaságával és erőszakosságával sokkol. A megerőszakolási jelenet talán csak a Visszafordíthatatlanban volt még ennél is brutálisabb, a gyilkosságok pedig egytől egyig megrázó erejűek. A direktor végig jó érzékkel tartja fenn a feszültséget, és a néző az utolsó percig nem szívesen ereszti el a széke karfáját. A sokkoló képsorok működnek, és horror zsánerű film ellenére kifejezetten jó színészeket (a főgenyát alakító Garret Dillahunt kiemelkedőt nyújt) láthatunk benne.

Ha az utolsó két-három perc történései nem mondanának teljesen ellent a történet és a karakterek logikájának, talán még azt is megkockáztatnánk, hogy bravúros horror született.
 
– Tulu –

The Last House on the Left (2009)
Rendezte: Dennis Iliadis
Szereplők: Garret Dillahunt, Monica Potter, Tony Goldwyn
Hossz: 110 p
Forgalmazó: UIP-Dunafilm
 
 

Itt olvashatsz további információkat a filmről!

 
Vetítési időpontokért kattints ide!

Kommentek