Filmek a hangulatodra szabva

Kritika - Engedj be!

@Engedj be! 2009. 07. 01. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Kirsten Dunst figurája az Interjú a vámpírral című klasszikusból jó alapot szolgáltatott Tomas Alfredson mozijához, aki a gyerekvámpír ötletének lenyúlásával megalkotta minden idők egyik legjobb vérszívós filmjét.

A svéd film a nyolcvanas évek elején, egy álmos északi kisváros általános iskolásai között játszódik, ahol az erősebbek által folyton bántalmazott Oskar élete valósággal kivirágzik, amikor összebarátkozik a rejtélyes új szomszédlánnyal, Elivel. Mindeközben a városka lakóit furcsa gyilkosságsorozat tartja rettegésben.

Bár a vámpírszerelem tematikájában Az éhség és az Interjú a vámpírral után nehéz újat nyújtani, Alfredsonnak mégis sikerül azáltal, hogy a történetet a gyerekek világába helyezte, ráadásul egy teljesen realista, már-már szociodrámába illő környezetben jelenik meg a fantázia teremtménye. Nála a vérszívó nem egy gonosz, számító és csábító teremtmény, hanem csak egy ragadozó, aki nem leli élvezetét a gyilkolásban, de az életben maradáshoz egyszerűen nincs más választása. Ő is igényli azt, hogy társa legyen, így a két gyerek közt gyorsan szerelem szövődik. A rendező legnagyobb bravúrja, hogy az egészen brutális és erőszakos jelenetek ellenére végig megőrzi a film romantikus jellegét, és a finom részletekre való odafigyelés miatt még egy olyan szcénát is tündérivé tud varázsolni, amiben fejet és karokat tépnek le. Csodálatos, hogy viszolygás vagy rémület helyett szinte összeszorul a szívünk a filmben látottaktól.

A fura történet dacára az Engedj be! az utóbbi évek legszebb romantikus filmje. Olyan, mintha az Alkonyat jól sikerült verzióját látnánk, vega vámpírok helyett egy valódi vérszívóval. Plagizálással pedig nem érdemes vádolni Alfredsonékat, ugyanis filmjük svédországi premierje pár hónappal megelőzte az amerikai konkurenciát.

– Tulu –

Lat den rätte komma in (2008)
Rendezte: Tomas Alfredson
Szereplők: Kare Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl
Hossz: 115 p
  

Itt olvashatsz további információkat a filmről!

 

Vetítési időpontokért kattints ide!

Kommentek