Filmek a hangulatodra szabva

Kritika - Becstelen brigantyk

@Becstelen Brigantyk 2009. 08. 18. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

A Cannes-i Filmfesztivál Aranypálma-jelölt filmje puskagolyó-sebességgel száguld hódító útján, szerte a világban: Tarantino „Basterds Tour”-ján olyan részleteket is elárul a forgatásról, mint hogy egy Nagy Gery nevű lila műpénisszel fotózta a szunyokáló színészeket, csak úgy mókából.

Ez a kis kulisszatitok lefesti a film világát is: mindent szabad. Ha valaki, hát Quentin Tarantino megteheti, hogy vadiúj színben tüntesse fel a 2. világháborút – ha akarja, spaggetti-western köntösbe bújtatva. A dallamokat Morricone legendás műveinek szelleme hatja át, a forgatókönyv pedig hemzseg a párbeszédektől, amelyeket később klasszikusként idézünk fel a házibulikon tequilázás közben.

A film egy ármánnyal, cselszövéssel és váratlan fordulatokkal tarkított fél-történelmi mozi, természetesen fejezetekre bontva. Francia, olasz, angol, amerikai, német hősök és antihősök útjai keresztezik egymást a zsidóüldözések korában, valós és kitalált karaktereket felvonultatva. A történet keretét Shosanna Dreyfus sztorija adja, aki rettenetes bosszút forral családja lemészárlásáért, a Brigantyk név pedig egy amerikai zsidókból verbuválódott náciölő osztagot takar, amelynek vezetőjeként Brad Pitt – ha ez lehetséges egyáltalán – még mélyebben belevési nevét a filmtörténelembe.

Emlékszem, hogy felbosszantott kiskoromban, mikor a Joyride című lemezt „igazi Roxette-hangzással” jellemezték. Bűzlik az ötlettelenségtől, amikor egy filmkritika „tarantínósként” jellemez egy Tarantino-filmet... De nincs más választásom: a Becstelen brigantyk egy jó zsíros oldalszalonna, amely a legszebb emlékeinket idézi fel Quentin bácsiról, elfeledtetve az elmúlt időszak kissé sovánka tarantinizmusát.

– Gossip Guy –

Inglourious Basterds (2009)
Rendezte: Quentin Tarantino
Szereplők: Brad Pitt, Christoph Waltz, Daniel Brühl, Eli Roth, Mélanie Laurent
Hossz: 158 p
Forgalmazó: UIP-Dunafilm
 
Itt olvashatsz további információkat a filmről!
 
Vetítési időpontokért kattints ide!
 

Kommentek