Filmek a hangulatodra szabva

Bereményi Géza: Jézus újságot olvas

2009. 09. 07. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Jászberényből, motorbiciklin jött Pestig a Megváltó. Aki a korai halálból megmenti az emberfiát. Tényleg. Torokgyíkból például, ezelőtt fél évszázaddal. A gyerek így élte meg, oszt felnőttként leírta. Saját múltját mutatta. Ami tudjuk jól – ha másvalakitől nem, hát Weörestől, Hamvastól vagy Szondi Lipót bácsitól –, azt is jelenti, hogy a dolgokkal illik jó viszonyba lenni. Hisz belénk épülnek, mint az adaptálódó génszekvenciák.

Akik már eleget éltek, tudják azt is, hogy amit a lét a helyére tett, az ott van jól, ahol van. Géza bátyánk ezzel van tisztában – a frissiben az örök vadászmezőkre távozott Tamást (a Csehet) gyászolja a napokban. S ha kedve van hozzá, hát egy üveg bort locsol a kobzos öreglegény sírjára és meghinti dohánnyal. Nem tudom, de én így csinálnám.

Az biztos, hogy Bereményi mérföldkő a múlt század hetvenes éveitől kezdődő írástudásban. Azért, mert alkalmazott művészetet művel. A celluloidot szokta igazgatni. Nem a képet, hanem az idézhető szöveget. A filmdumát, hogy ne mondjam. Az Eldorádó a magyar földön nőtt embertelevénynek alapmunka. Viszonyítási pont. Kulturális közös nevező. Akár a Megáll az idő, a Meteó – mit idézni a kora és késő harmincasok körében manapság menő. Olyanok ezek a moziopuszok, mint A Hippolyt, a lakáj vagy a Valahol Európában. (Kacsintok a közös kultúrhalmazra). Egyszóval, agyunk ezen a nyelven (ahogyan mostan is írok) egy srófra jár. Vagy remélem legalábbis. Bereményi ebben jó. De nagyon. Velünk van, és otthonosságunk szerves része. A novellának – e röviden, és velősen írt, Hemingway, Tersánszky vagy Ortegay Gasset által gyémántosan művelt műfajnak – világbajnok művésze.

– tam –

Kiadó: Kossuth
Ár: 2490 Ft
Webes ár: 2117 Ft
 
A könyv ITT MEGRENDELHETŐ!

Kommentek