Filmek a hangulatodra szabva

Kritika - District 9

@District 9 2009. 09. 22. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Peter Jackson most megmutatta Michael Baynek, hogy ami az amerikainak kétszázmillió dollárba kerül, ő kihozza harmincból, ráadásul még le is körözi a Transformers-gurut.

Ehhez azonban kellett némi külső segítség is a dél-afrikai reklámfilmes, Neill Blomkamp képében, aki saját korábbi kisfilmjének, az Alive in Joburgnak az ötletét dolgozta át nagyjátékfilmmé. A zseniális történet szerint az alienek már húsz éve köztünk élnek, amikor egy menekültkolóniájuk a Föld bolygóra ért, és az ENSZ segítségével menekülttáborokban helyezték el őket. Fegyvereik és technológiájuk megértése azonban még húsz évvel később is komoly kihívás, ezért amikor egy hivatalnok egy vegyi fertőzés következtében maga is idegenné kezd átalakulni, ő lesz a legértékesebb élőlény a Földön a fegyvergyártók számára.

A sztori és az áldokumentumfilmként elmesélt cselekmény ötlete Blomkampet dicséri, viszont a megvalósításhoz Peter Jackson adta a szakembereket, és manapság a WETA-nál egyszerűen nincs jobb speciális effektusokért és maszkokért felelős cég a világon. A District 9 a társadalomkritikus és szatirikus első óra után vérbeli sci-fi / akciófilmbe megy át, és az a rombolás, amit az utolsó fél órában véghez visznek, még Michael Baynek is becsületére válna. Blomkamp rendkívül bátran ötvözi a műfajokat. A dokumentumfilm zsánere nála jól megfér A szökevényre hajazó üldözős thrillerrel, az E.T. – A földönkívüli érzelmességével, A légy biohorrorjával és A függetlenség napja inváziós sci-fijével. A rákszerű idegenek rusnyaságuk ellenére valahogy mégis szerethetőek maradnak, és a rendező eléri, hogy akár saját fajunk pusztulása árán is, de nekik szurkoljunk. A District 9 a jó példa rá, milyennek is kéne lennie egy tökéletes blockbuster mozinak. Az Avatar érkezéséig vitán felül az év legjobbja.

– Tulu –

District 9 (2009)
Rendezte: Neill Blomkamp
Szereplők: Jason Cope, Sharlto Copley, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike
Hossz: 112 p
Forgalmazó: Palace
 
Itt olvashatsz további információkat a filmről!
 
Vetítési időpontokért kattints ide!
 

Kommentek