Filmek a hangulatodra szabva

Kritika - A csúf igazság

@A csúf igazság 2009. 09. 29. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

A romkomok örökérvényű igazsága, hogy az ellentétek mindig vonzzák egymást. De mielőtt egymás nyakába borulva színt vallanának, szerencsére utálkoznak még egy sort, amin mi remekül szórakozunk.

Persze csak abban az esetben, ha két olyan színész ugrik egymás torkának, mint Gerard Butler és Katherine Heigl, akik közül az egyik régi motoros a műfajban, a másik meg igazán kellemes meglepetés. Merthogy a fene se gondolta volna, hogy Butler ilyen piszok jó komikus. Az excentrikus, nőcsábász párkapcsolati tanácsadó – vagy egyszerűen csak megmondó – szerepére nem is találhattak volna nála jobbat: keresetlenül és vagányan hozza a romantikus limonádék kezdetben kőbunkó, majd fokozatosan megnyíló férfi archetípusát, miközben folyamatosan olyan pofákat vág, hogy már attól megszakad az ember a röhögéstől. (És ez ugyanaz a fazon, aki a 300-ban kidagadó erekkel, félmeztelenül üvölti, hogy „This is Spartaaa!”.). De tényleg, ha hang nélkül kellene végignézni a filmet, neki köszönhetően akkor is egy élmény lenne.

Ez többek között azért fontos, mert a történet körülbelül annyira bonyolult, mint az egyszeregy, de őszintén szólva minket ez most a legkevésbé sem kell, hogy zavarjon. Ezúttal még a kötelezően és közhelyesen nyálas befejezés sem tudja elrontani az összképet, ami a valóban remek színészi alakításoknak és a jól megírt dialógusoknak köszönhető. Katherine Heigl nagyjelenete a vibráló bugyival magasan viszi a pálmát mind között, de ő már egyébként sem először bizonyítja be, hogy vérbeli komika, akin még egy nyíltszíni orgazmus sem fog ki.

Jó dolog azért, hogy szökő évente egyszer készülnek A csúf igazsághoz hasonló romkomok is, amik megfelelő öniróniával figurázzák ki a különböző párkapcsolati sztereotípiákat, nagy kár, hogy valószínűleg jó darabig megint nem lesz ilyen.
 

– aa –

The Ugly Truth (2009)
Rendezte: Robert Luketic
Szereplők: Gerard Butler, Katherine Heigl, Cheryl Hines
Hossz: 96 p
Forgalmazó: InterCom
 
Itt olvashatsz további információkat a filmről!
 
Vetítési időpontokért kattints ide!
 
 
 

Kommentek