Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Glenn Close: „Higgy jobban magadban, mint a saját anyád”

Glenn Close: „Higgy jobban magadban, mint a saját anyád”

2009. 10. 01. Szerző: i.zsófi

A hatalom hálójában főszereplője, Glenn Close (62) egyáltalán nem a nyugdíjas évekre készül, hiszen épp most söpört be egy újabb Emmy-díjat alakításáért. Az AXN csatorna október 6-ától pedig műsorra is tűzi a népszerű sorozatot…

A legtöbb színészre a 40-es évei után süllyesztő vár, az ön karrierje viszont még mindig az egekben.
Nem tudom, mi a titok, ha van egyáltalán. Inkább attól függ a sorsunk, hogy életünk bizonyos szakaszaiban milyen lehetőségeink voltak, mi áll a fontossági sorrendünk élén, mi a végén, és persze attól is, mi az, ami érdekel minket.
 
És mi volt az ön sorsfordító pontja?
Az, hogy szerepet kaptam – neveti el magát. – Hát, igen, az első munkám meghatározó volt. Egy olyan színházi társulatnál dolgozhattam, akik három darabbal is ott voltak a Broadway-n. Ez volt az én sorsfordítóm, mivel George Roy Hill látott engem a Barn című musicalben, és ennek hatására leszerződtetett első mozifilmemre, a Garp szerint a világra.
 
Kevés olyan műsor van, amelynek nő a főszereplője, és méghozzá ilyen erőteljes személyiség, mint Patty Hewes, A hatalom hálójában.
Nagyon ritka, igen. Geena Davis elnöknői alakítása sem volt rossz, de nehéz ügy, valóban. Ráadásul mindezek után antihősnek titulálnak… – teszi hozzá nevetve.
 
És annak érzi magát?
Antihős… ki is az antihős? Olyan karakter, akinek van sötét oldala is; Patty mindenképp ilyen. Pedig abszolút a jó oldalra tartozónak vallja magát. És tényleg nem is szereti az erőszakot, szerintem legalábbis. Ami igazán motiválja, az a nyerni akarás, de azt nem tudjuk, meddig menne el a győzelem érdekében. És emiatt úgy vélem, olykor gond nélkül átlép a sötét oldalra.
 
Saját magát ambiciózusnak vagy versengőnek tartja?
Nagyon is kompetitív vagyok – mosolyog. – De ebben a szakmában mindkettő elengedhetetlen. Aztán reménykedsz a nagy áttörésben, abban, hogy készen állsz a feladatra, hogy realisztikusan látod saját technikai tudásodat. Ja, és ahhoz, hogy színészként juss valamire, főként, ha egy New York-i színházból indultál, arra is szükség van, hogy jobban higgy magadban, mint a saját anyád.
 
 
Találkozott már igazán nagy hatalommal bíró ügyvédekkel?
Igen, igen.
 
Mit tanult tőlük?
A nemek és a hatalom viszonya nagyon érdekelt, mivel egy hatalommal bíró nőt mindig másképp ítélnek meg, mint egy hatalmi pozícióban lévő férfit. Az utóbbit természetesnek vesszük, mert a férfiak évszázadok óta irányítanak, és sokan még ma is rémisztőnek tartják, ha egy nő osztja a parancsokat. Amikor a sorozat írói azzal kerestek meg, hogy olyannak kellene lennie Pattynek, mint egy David Boyce nevű ügyvéd, én egyből tiltakoztam, mert egy női karaktermodellt szerettem volna. Ha egy férfi lenne a példa előttem, az mindent megváltoztat, és a férfiként viselkedő nőt egy idő után úgyis leszajházzák. Épp ezért nagyon izgatott voltam, mikor találkozhattam a szakma csúcsán dolgozó jogásznőkkel.
Az első ügyvédnő, akit megismertem, Major White volt. A Ground Zero területén volt kerületi ügyész 8 éven át. Ha valaki bíróságon szeretne dolgozni, és a dolgok sűrűjében, élesben akar tanulni, ez a hely a legalkalmasabb erre. Major White pedig megállta a helyét, és kétszer is vádat emelt Osama Bin Laden ellen. White intézte a World Trade Center alagsorát felrobbantó terrorista bíróságra kerülését is, és el is ítéltette a férfit.
Major körülbelül 140 cm magas, és a szakma emblematikus alakja, nagyon kíváncsi voltam a személyes találkozóra. Elmondta, a nemi kérdések sosem voltak lényegesek számára. Ezt el is tudom képzelni, mert elképesztően elhivatott személyiség. Különválasztja az ambíciót a versenyszellemtől, amit én a mai napig nem nagyon tudok szétválasztani. Major nem tartotta magát ambiciózusnak, ellenben nagyon is versengő volt. Tehát Patty személyiségébe is ezt ültettem át, és így a karakterem számára is a győzelem a legfontosabb ebben az eléggé férfiak uralta szakmában.
 
Elég sokszor alakított negatív karaktereket, gonosz, brutális nőket. Ez az Ön választása volt?
Melyikre gondol? A csodálatos, imádnivaló hősnőim gonoszak és brutálisak lennének...?
 
 
 
Itt még többet megtudhatsz az Emmy-díjátadóról és Glenn Close-ról
 
Kapcsolódó linkek:

Kommentek