Filmek a hangulatodra szabva

Pippa Lee négy élete

@Pippa Lee négy élete 2009. 10. 06. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Kedves kis film egy középkorú amerikai háziasszonyról, akinek fiatalságát drogok, szado-mazo szex és félresikerült emberi kapcsolatok szegélyezték, avagy: mit tesz egy nő, ha rájön, hogy unja azt az életet, amit választott?

Pippa Lee lázongó ifjúságát maga mögött hagyva, látszólag kiegyensúlyozott és boldog életet él, de mikor férjével a mozgalmas New Yorkból egy connecticuti nyugdíjas közösségbe költözik, az életét burkoló cukormáz hirtelen megreped. Innentől fogva a néző egy önismereti hullámvasúton találja magát, ami úgy száguld át hősnőnk korábbi életein, ahogy Pippa száguldott drogmámoros fiatalságán.
 
Elvileg ez lenne a film legérdekesebb része, pedig nem az; a flashbackekben kirajzolódó fiatal Pippa képe elnagyolt és homályos, nem sokat tudunk meg róla, akkor már sokkal izgalmasabb a jelenlegi szituációt hirtelen kezelni képtelen, értékválságban szenvedő, középkorú Pippát figyelni, akit Robin Wright Penn alakít ragyogóan. A mellékszereplők méltatására itt kevés a hely, de Winona Rydertől Julianne Moore-ig mind mosolyra fakasztó színfoltjai a filmnek, tőlük lesz igazán élő a történet.

A film műfaji besorolásával is akadnak gondjaink, ám ez kivételesen jó, mert azt jelenti, hogy nem ragad bele egy átlagos romantikus film skatulyájába, és annyira drámának se drámai, hogy lehúzó legyen. Jólesően életszerű, groteszk tragikomédia, amin ugyan itt-ott érződik némi teátrális jelleg, de a remekbe szabott párbeszédek, a karakterábrázolás és a hibátlan színészválasztás egyértelműen elviszik a balhét.

– aa –

The Private Lives of Pippa Lee (2009)
Rendezte: Rebecca Miller (saját könyvét adaptálta)
Szereplők: Robin Wright Penn, Alan Arkin, Julianne Moore, Keanu Reeves, Monica Belucci, Winona Ryder
Hossz: 93 p
Forgalmazó: Fórum Hungary
 
 

Kommentek