Filmek a hangulatodra szabva

Rémségek cirkusza

@Az arany iránytű 2009. 10. 20. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Ha a vámpírfilmek eddigi fő témája az örök élettel járó gyötrelem volt, mára ez megváltozott arra, hogy milyen bulis is a vámpírlét, és a legjobb, ha még tinédzserként változunk azzá.

Úgy tűnik, a fantasy műfajában senki sem tud egy regényben gondolkodni. Persze Hollywoodban ennek rendkívül örülnek, mivel a filmadaptáció sikere esetén egyből egy egész franchise tulajdonosainak mondhatják magukat. Sikertelenség esetén pedig csak eggyel gyarapítják a soha nem folytatott filmes fantasy sorozatok (Ébredő sötétség, Eragon, Az arany iránytű…) népes táborát.

A Universal stúdió időben kapcsolt az Alkonyat sikere után, és a hagyományos fantasy-ket övező érdektelenség (kivéve persze Harryt) után ők is inkább a tinivámpír-romantika irányában kezdtek el tapogatózni. Darren Shan tizenkét (!) részből álló regényfolyama afféle furcsa keveréke az Alkonyatnak, Az elveszett fiúknak és Tim Burton fantáziavilágának, de sajnos a kötelező divathullámot követve annak első nyomai hagyták rajta a legmélyebb nyomot. Itt is vérszomjas vámpírok küzdenek meg a „vegákkal” (akik esetünkben ugyan isznak vért, de nem ölik meg áldozatukat), tökéletesen kicsinálva a klasszikus vámpír mítoszokban rejlő sötét romantikát.

A gimis tinivonal ugyan tartogat egy-két jobb poént, de ez a rész sem ér Joel Schumacher klasszikusának nyomába, így hiába látványosak és fantáziadúsak a cirkuszi freak show jelenetek, ez még nem menti meg a filmet az unalmas kiszámíthatóságtól. Majd a folytatásban. Ha sor kerül rá.

– Tulu –

Cirque du Freak: The Vampire's Assistant (2009)
Rendezte: Paul Weitz
Szereplők: Chris Massoglia, John C. Reilly, Josh Hutcherson, Ken Watanabe, Salma Hayek, Willem Dafoe
Hossz: 111 p
Forgalmazó: UIP-Dunafilm
 
 
 

Kommentek