Filmek a hangulatodra szabva

Karácsonyi ének

@Karácsonyi ének 2009. 11. 04. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Charles Dickens klasszikus története az idők során kb. ötven tévé-, mozi- és rövidfilmes feldolgozást ért meg. Robert Zemeckis szerint szükség volt egy újabbra.

Persze azt nem mondhatta érvként, hogy animációs adaptáció még nem született a témából, hiszen már a Disneynél is harcba küldték Donald kacsát Scroogeként. De az tény, hogy ilyen pazar technikai kivitelezés, ilyen bő lére eresztett költségvetés és a látványos 3D-s technológia még egyetlen korábbi rendezőnek sem állt rendelkezésére, a gumiarcú Jim Carreyről nem is beszélve, aki Zemeckis speciális animációs technológiájának (amikor a színész előjátszik, amit aztán az animátorok rajzfigurává alakítanak) köszönhetően nemcsak a vén Scrooge-ot, hanem a múlt, a jelen és a jövő karácsonyainak szellemeit is eljátszotta, ha már amúgy is ott téblábolt a stúdióban.
 
 
Persze azért a Polar Expresszel és a Beowulffal kikísérletezett technikához más szereplőket is szerződtettek, így Carreyn kívül Colin Firth, Bob Hoskins, Robin Wright Penn és Gary Oldman rajzolt verziójával is összefuthatunk. Az alkotók elmondása szerint Dickens klasszikusa egyenesen a nagy vászonra termett, és az ilyen örökérvényű történeteket újra meg újra fel kell dolgozni az új generációk részére. Zemeckis verziója abból a szempontból is mindenképp üdvözlendő, hogy kár lenne, ha a fiatalok az Excsajok szelleme alapján emlékeznének eme remekműre. A karácsonyhoz képest korai premier állítólag a film sötétebb látásmódjának és akciódússágának köszönhető.

– Tl –

A Christmas Carol (2009)
Rendező: Robert Zemeckis
Hossz: 96 p
Forgalmazó: Fórum Film
 

Kommentek