Filmek a hangulatodra szabva

2012

@2012 2009. 11. 10. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Gondolom, sokan emlékeznek még a Holnapután azon jelenetére, ahol a fagy elől futva menekülnek a főhősök. A 2012 szinte végig ilyen.

Roland Emmerich rendező az írót játszó John Cusack szájába adja ars poeticáját: „A kritikusok naivnak tartanak, pedig csak optimista vagyok”. Ezzel a mondattal a direktor már előre védeni próbálja legújabb monstre moziját (260 millió dollárból készült!), de sajnos a lehetetlennel próbálkozik.
 
A közel háromórás filmben megalomániás rendezőnk egyenesen a világvégét szabadítja bolygónkra óriáscunamik, földrengések és vulkánkitörések formájában, de ha ilyen lesz a világvége, előbb fogunk elpusztulni az ízléstelen könnyfacsarástól, mint a természeti katasztrófáktól. Emmerich példát akar mutatni emberségből, csak közben a logika fonalát veszíti el valahol. Nála a széthulló bolygónkon az utolsó pillanatig van térerő, hogy mindenki szépen el tudjon búcsúzni szeretteitől, meneküléskor pedig az összes államfő a saját és az emberiség életét is kockára téve szavazza meg az újabb utasok felvételét a bárkára. Sajnos az izgalmasnak szánt jelenetek sem működnek, hiszen huszadjára már igen nehéz komolyan venni, hogy hőseink mindig az utolsó pillanatban menekülnek meg.
 
 
Persze, azért ha egy film ennyi pénzből készül, azért akadnak pozitívumai.  A Föld pusztulásának totálképei például néha egészen lenyűgözők és félelmetesek. Ha valaki megelégszik azzal, hogy a moziban csak egy CGI-erődemonstrációt nézzen, garantáltan jól fog szórakozni.

– Tulu –

2012 (2009)
Rendező: Roland Emmerich
Szeperlők: Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, John Cusack
Hossz: 158 p
Forgalmazó: InterCom
 

Kommentek