Filmek a hangulatodra szabva

Tiszta napfény

@Tiszta napfény 2009. 11. 10. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Rose problémás kisfiát egyedül nevelő harmincas anyuka, aki a legmegalázóbb munkákat is képes elvállalni, csak hogy Oscart jó iskolába írathassa. Mikor gimnáziumi szerelme és szeretője (aki nem mellesleg házas) felveti, hogy a bűnügyi helyszínek takarításáért jó pénzt fizetnek, Rose és húga vállalkozásba kezdenek. De ez a munka még nekik is büdös...

Az indie-filmek műfaja jellemzően valahol a dráma és a művészfilmek közötti széles határmezsgyén mozog, némi fekete humorral fűszerezve, ám az elmúlt évek független filmes sikerei lassan magát az indie-t is önálló zsánerré avatják. És ha már így áll a dolog, a Tiszta napfényt akár most alapdarabbá is nyilváníthatjuk, annyira megvan benne minden, ami ehhez szükséges. A karakterek nem ismeretlenek: problémáikkal magukra maradt, idővel egyre jobban elszeparálódó, bogaras, a társadalom unalmas, kispolgári része által rossz szemmel nézett emberek, akik ha nem vigyáznak, könnyen pisztolycsövet dugnak a szájukba, de valahogy mégis megtalálják a felfelé vezető utat, ehhez pedig általában a család jelenti a kapaszkodót.
 
 
Két, fiatal kora ellenére egészen érett színésznő, Amy Adams és Emily Blunt (őt még nagyon sok filmben szeretnénk látni), a hullatakarító testvérpár jó néhány, nagyon erős és – nincs mit rajta szégyellni – könnyfakasztó pillanattal ajándékoznak meg minket úgy, hogy a halál valódi mivoltát igazából csak a felszínen karcolgatják az alkotók. A végeredmény érzékeny és szellemes, édes-keserű dráma – pontosan olyan, amiért annyira lehet szeretni az indie-t.

– aa –


Sunshine Cleaning(2008)
Rendező: Christine Jeffs
Szereplők: Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin, Clifton Collins Jr., Mary Lynn Rajskub, Steve Zahn
Hossz: 102 p
Forgalmazó: Budapest Film
 

Kommentek