Filmek a hangulatodra szabva

Törvénytisztelő polgár

@Törvénytisztelő polgár 2009. 12. 02. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

A Fűrész-sorozat túlnőtt önmagán, és a horror műfajtól egészen az ügyvédes thrillerek terepéig jutott. Ha eddig azt hittük, hogy a gore (csonkolt végtagokban és belsőségekben tobzódó horror alműfaj) összeférhetetlen lenne egy olyan műfajjal, mint az ügyvédes thriller, el kell ismernünk, hogy tévedtünk.

F. Gary Gray (Az olasz meló) mozija a későbbi fejleményekhez képest szokatlan visszafogottsággal és egy sokáig okosnak tűnő történettel indít, melyben egy családja meggyilkolásáért bosszút álló férfi (Gerard Butler) nemcsak a konkrét gyilkosokat, hanem az azokat megvédő rendszer képviselőt is meg akarja leckéztetni. A játékidő első fele ügyesen építi fel a karaktereket, és valós morális dilemmát képes feszültséggel teli módon bemutatni, hogy aztán egy meglepő fordulattal az irrealitás talajára tévedjen. Kb. a film felénél járva Gerard Butler akciói egyre hajmeresztőbbé és hihetetlenebbé válnak, és ekkor Kurt Wimmer forgatókönyvíró sutba dob minden logikát, pedig a szkript első fele még erre alapozva építette fel a sztorit.
 
 
A mindenható, egyszerre mindenütt jelen lévő, és a rendszeren könnyedén átgázoló férfi figurája innentől kezdve egyfajta Jigsaw-paródiába csap át, és ha korábban szimpatizáltunk is vele, mindez gyorsan elmúlik. A legnagyobb baj az, hogy az ügyészt játszó Jamie Foxx sem tud szimpatikussá válni, így az utolsó fél órában egyszerűen már nincs kiért izgulnunk. Furcsa műfajkeresztezési kísérlet a Törvénytisztelő polgár, ami sajnos nem sikerült annyira fényesen.

– Tulu –


Law Abiding Citizen (2009)
Rendezte: F. Gary Gray
Szereplők: Gerard Butler, Jamie Foxx
Hossz: 108 p
Forgalmazó: Palace
 

Kommentek