Filmek a hangulatodra szabva

Figaro házassága

2009. 12. 30. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Pierre-Augustin Caron később felvett nevén Beaumarchais – olyan eseménydús életet élt, hogy egyáltalán nem meglepő, milyen fordulatos és merész darabokat írt. Ugyan gyermekkora viszonylag átlagosnak és biztonságosnak mondható, már 21 évesen olyan remek órásmester volt, hogy gyűrű-órát alkotott Madame de Pompadournak, melyért később a Tudományos Akadémia tagjává választották.

Ezután XV. Lajos király lányainak hárfatanáraként dolgozott, két nemesi címet is vásárolt magának, majd egy szerencsétlen örökösödési ügy miatt vagy tíz éven át pereskedett, és kegyvesztetté vált. Titkos szolgálatokkal nyerte vissza a király bizalmát, többek között az amerikai forradalomhoz szállíttatott fegyvereket. Ő adta ki Voltaire műveit, és segített megmenteni őket az enyészettől, majd a francia forradalom idején csak egy hajszál mentette meg attól, hogy lemészárolják egy börtönben.

Mégsem ismernénk a nevét, ha nem írja meg a Figaro-darabokat. A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya közül persze az első kettő a híresebb, már csak azért is, mert Mozart ezekből írt operát. Mindháromban felbukkan Figaro és Almaviva gróf – viszonyuk jól jellemzi az osztályviszonyokat a forradalom előtt, alatt és után. A darabok félig-meddig önéletrajzi jellegűek, számos alakjukban Beaumarchais ismerősei, barátai, ellenségei, Suzanne alakjában egyenesen a felesége jelenik meg. A sevillait mutatták be először nagy sikerrel, ám majdnem tíz évig kellett várni a folytatásra. Hiába született meg a Figaro már három évvel a sevillai után, a cenzorok nem engedték bemutatni, mivel a nemesség kritikájával a francia forradalom szellemiségét vetítette előre. Amikor végre színpadra került, akkora sikert aratott, hogy a lázas premierközönség három nézőt halálra taposott az ünneplésben.
 
A történet három évvel a trilógia első részének cselekménye után játszódik: Figaro (Anger Zsolt) a grófnál szolgál, és szerelmes Suzanne-be, a szolgálóba (Danis Lídia) – akire maga a gróf (Epres Attila) is szemet vet. A grófné (Hegyi Barbara) aztán segít a szerelmeseknek mohó férje megleckéztetésében. Hamvai Kornél új fordításában játssza a darabot a Vígszínház, immár harmadik éve nagy sikerrel.

Rendező: Eszenyi Enikő

– Babinetz –

Figaro házassága   2010. január 29.,
február 11. 19h

Vígszínház

Kommentek