Filmek a hangulatodra szabva

51-es bolygó

@51-es bolygó 2010. 01. 12. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

A Shrek első két részének írója ezúttal sem távolodott el a zöld lényektől. A főhősök most egy távoli bolygó lakói, akikhez egy furán kinéző idegen landol az űrhajóján. Egy ember!

A DreamWorksön és a Pixaron túli CGI animációs világ legnagyobb problémája, hogy általában nem találnak a nagy testvérek történeteihez méltó forgatókönyveket, így az óriási költségvetés ellenére műveik gyorsan a felejthető kategóriában landolnak.
 
A spanyolok (ugyan némi amerikai támogatással) ezúttal hatvanmillió dollárból készítettek rajzfilmet, és minden erejükkel azon voltak, hogy művük mindvégig amerikainak tűnjön, valószínűleg a nemzetközi (és amerikai) eladhatóság miatt.
 
Ezt biztosította számukra Joe Stillman forgatókönyve, aki leginkább a régi inváziós science fictionjeire reflektált, és az űrlényeket az idilli ötvenes évek amerikai kertvárosának környezetébe helyezte el, azzal az apró különbséggel, hogy itt kutyák helyett savköpő alienek védik a házat, a mozikban játszott sci-fikben pedig a humaniac nevű faj fenyegeti a bolygójukat.
 
 
A szinkronszerepeket is hollywoodi nevekre bízták, így a szereplők olyan sztárok hangján szólalnak meg eredetiben, mint Dwayne Johnson, Jessica Biel vagy Gary Oldman. Stillman DreamWorksös rutinjának hála a sztori pörgős, és jó időérzékkel ontja magából a poénokat, melyek jó része valamilyen filmes vagy kulturális utalás, így a gyerekek mellett a felnőttek is jól szórakozhatnak a régi kedvencek felidézésén.
 
Az animáció színvonala is megugorja a DreamWorksös lécet, és ugyan a Pixar nívóját nem érik el, azért nincs miért szégyenkezniük. Az egyetlen problémánk az, hogy az alkotók annyira próbáltak másokhoz hasonlítani, hogy közben teljesen elveszítették saját egyéniségüket, így az 51-es bolygó a számos pozitívum ellenére sajnos lélektelenre sikerült.

– Tulu –

Planet 51 (2009)
Rendezte: Jorge Blanco
Hossz: 91 p
Forgalmazó: Intersonic
 

Kommentek