Filmek a hangulatodra szabva

Doctor Parnassus és a képzelet birodalma

@Doctor Parnassus és a képzelet birodalma 2010. 01. 12. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Ha van film, amiről elmondhatjuk, hogy kész csoda az elkészülése, akkor ez az. Ennél is nagyobb csoda azonban, hogy egyáltalán nem látszanak meg rajta a forgatás sanyarú körülményei.

Heath Ledger 2008 januárjában távozott az élők sorából, és főszereplőként egy félkész filmet hagyott rendezőjére, Terry Gilliamre.
 
Szerencsére Gilliam a való világban játszódó jeleneteket már mind leforgatta vele, így csak a fantáziajelenetek voltak hátra. Az első mentő ötlet az volt, hogy ezeket animációs formában készítik el, de végül három lelkesen beugró sztárnak (Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell) köszönhetően pénz és színész is lett a folytatás élőszereplős leforgatásához. Doctor Parnassus képzeletbirodalmába belépve Heath Ledger a három színész valamelyikévé változik át, ám ezt meglepő módon Gilliam teljes természetességgel, erőlködés nélkül tudta a film részévé tenni.
 

Az örökké élő és az ördöggel alkut kötő Doctor Parnassus - Christopher Plummer ragyogó - sztorija abszolút illik a Gilliam-életműbe, hiszen a doki vándorcirkusza és a fantáziavilágba beengedő tükör lehetőséget nyitnak a féktelen kalandozásokhoz és a rendezőre jellemző vizuális orgiákhoz. Mindez ugyan számos félresikerültebb (Grimm, Tideland vagy akár a Münchhausen báró kalandjai) művében is jelen volt, de ezúttal a történetet is kordában tartja, így a fantáziajelenetek nem válnak öncélúvá, és a sztori szerves részeit képezik.
 
Némely jelenet látványvilága után maga Tim Burton is megnyalná mind a tíz ujját. Sajnos azonban hiába sikerült kiválóan a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma, hiába nagyszerűek a beugró színészek, a szájízünk mégis keserű marad a végén. Ez volt ugyanis az utolsó alkalom, hogy a zseniális Heath Ledgert a nagy vásznon láthatjuk.

– Tulu –


The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)
Rendezte: Terry Gilliam
Szereplők: Christopher Plummer, Colin Farrell, Heath Ledger, Johnny Depp, Jude Law
Hossz: 122 p
Forgalmazó: Budapest Film
 

Kommentek