Filmek a hangulatodra szabva

Oda az igazság!

@Oda az igazság! 2010. 02. 10. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Jancsó Miklós legújabb műve témáiban és stílusában afféle életműösszegző darab. Persze, ez önmagában még nem tesz jóvá egy filmet.

Jancsó a legnagyobb sikereit olyan mozikkal aratta, melyekben ugyan az épp aktuálisan hatalmon lévőket kritizálta, de ezt mindig általános érvényűen, valamely fontos, de régmúltban megesett történelmi szituációba elhelyezve tette. Ezen komor alkotásait váltotta fel a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten szatirikus látásmódja és szabadszájúsága, amely azóta minden filmjére jellemző volt.

Az Oda az igazság! története egészen Mátyás király koráig nyúlik vissza. Az itt bemutatott hatalomért való acsarkodás természetesen örökérvényű, de ez a vonal most a Kapa–Pepe mozikban megszokott trágárságokkal és humorral párosul. Tehát van itt minden, mint a búcsúban, de ettől még az Oda az igazság! fájdalmasan rosszra sikeredett. Ez a történelmi parabola-dolog rég lerágott csont, és a filmben megjelenő állítások sem elég erősek ahhoz, hogy érdemes legyen odafigyelni rájuk. A semmitmondó látványvilág érthetetlenül színpadias és erőltetett játékkal párosul, pedig a szereposztásban megfordul itt a magyar színjátszás színe-java, Cserhalmi Györgytől kezdve Gálffi Lászlóig, és természetesen a MucsiScherer páros sem maradhat ki a sorból. A szegényszag minden pillanatában árad a moziból, az pedig különösen röhejes, hogy a fürdőzős jelenetben még csak vizet se engedtek a kádba: ennek hiányát csobogó hangok alákeverésével próbálták megoldani az utómunkálatok során.

– Tulu –


Oda az igazság! (2009)
Rendező: Jancsó Miklós
Szereplők: Gálffi László, Ladányi Jákob, Cserhalmi György, Mucsi Zoltán
Hossz: 85 p
Forgalmazó: Mozinet
 

Kommentek