Filmek a hangulatodra szabva

Éli könyve

@Éli könyve 2010. 02. 23. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

„Amíg hordoztam magammal a könyvet, és olvastam nap mint nap gépiesen, épp csak azt felejtettem el, hogy a tanításai szerint éljek” – mondja a férfi a vásznon, és szinte hallani lehet a kollektív döbbenetet a moziteremben.

Miközben Oscar-lázban égünk, és lázasan pótoljuk a méltatott filmek megtekintését, az álomgyár már a jövő évi díjzáport készíti elő. A rendezők pedig – a Hughes-ikreknek, akik az American Pimp című, prostikról és futtatóikról szóló dokumentumfilmet is jegyzik – már a Sundance Fesztiválon is bebizonyították, hogy amihez érnek, az arannyá változik.

 
Kivéve magát a Földet, amelyet a nem túl távoli jövőben a legnagyobb jóindulattal sem lehet majd Kék Bolygónak becézni: pusztulás, romok, erőszak és szenvedés kíséri az utazókat, amerre csak járnak. Elinek (Denzel Washington) azonban a birtokában van egy darabka fényesség, egy valódi reménysugár. Ő az, aki a világ utolsó épségben megmaradt Bibliáját őrzi – akár az élete árán is. A drámai alaphang és a sötét jövőkép ellenére a forgatókönyv fergeteges, és váratlan poénokkal van teletűzdelve – így derül ki, hogy Johnny Cash dalszövegei nem állnak távol az isteni kinyilatkoztatásoktól. Az alkotók legfontosabb üzenete pedig segíthet abban, hogy ne csak a gyászos jövőben, hanem akár ma, most azonnal megmentsük a világunkat: „Szeresd szomszédod, mint tenmagadat”... vagy ha az kell, akár egy kicsit jobban is.

– Gossip Guy –

The Book of Eli (2010)  
Rendező: Albert Hughes, Allen Hughes
Szereplők: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis
Hossz: 118 p
Forgalmazó: InterCom
 

Kommentek