Filmek a hangulatodra szabva

Alice Csodaországban

@Alice Csodaországban 2010. 03. 02. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

Lewis Carrol Alice-könyveit többször értelmezték félre az elmúlt évtizedek során, mint a mangapornót, vagy Andy Warholt: pszichedelikus illúziók helyett kommersz gyerekmeseként tálalta a modern kor, míg végül elhittük, hogy az élénk társadalomkritikával és évezredes életbölcsességekkel átszőtt regény főhőse valójában egy újabb csicsa-hercegnő, aki virágokkal énekel a mezőn.

Szerencsére Tim Burton adaptációja végre nevén nevezi a gyereket: Alice sohasem volt ennyire összezavarodott, a Bolond Kalapos végre igazán olyan, mintha a zárt osztályról szabadult volna, és a Szívkirálynő sem csak úgy mókából csapkodja a fejeket. A 3D animáció pedig ezúttal nem arról szól, hogy a közönség hülyén kaszabolja a levegőt, mert „jönnek a dínók”, hanem még víziószerűbbé, még szürreálisabbá varázsolja az élményt – éppen úgy, ahogy azt Lewis Carrol megálmodta.

Alice már nem kislány többé, eljegyzése napján azonban valami – azaz valaki – visszacsalogatja őt a varázslatos országba, ahol gyerekként járt utoljára. És bár a régi barátok és ellenségek még mindig itt vannak, a táj megváltozott: leégett falvak, bűzölgő mocsarak és rejtelmes köd fogadja az álomvilágban. Alice ugyan semmire sem emlékszik a Gruffacsórból, Dodó kacsából, vagy a tükör túlsó oldalán átélt kalandjaiból, ebben a párhuzamos valóságban nagyobb szükség van a lélekjelenlétére és akaraterejére, mint korábban bármikor.

 
A színészválasztás minden karakter esetében telitalálat. Mia Wasikowska tökéletes Alice – a tekintete egyszerre zavarba ejtően komoly és naivan kislányos. Szinte röhögő görcsöt kapok, ha arra gondolok, hogy Lindsay Lohan is megjelent a válogatáson. Helena Bonham Carter Szívkirálynőként Arany balladák legmegátalkodottabb gonosz hárpiáit juttatta eszembe, a legnagyobb meglepetés azonban a Subidut és Subidamot alakító Matt Lucas, akit eddig kizárólag az Angolkák című komédiasorozatból ismerhettünk, a duci gettóhercegnő Vicky Polardként. A rendező és Danny Elfman zeneszerző együttműködése tizenhárom filmet tett emlékezetessé – ennek köszönhetjük, hogy már a mozi első pár másodperce után „timburtonös” hangulatba kerülünk – akár lehunyt szemmel is. Az egyetlen érthetetlen kompromisszum Avril Lavigne tökéletesen jelentéktelen dala, de szerencsére ez csupán a stáblista alatt csendül fel, amikor mi már messze járunk... még ha ülve maradunk, amíg az összes popcornt feltakarítják a sorok közül, akkor is. A mozijegy ugyanis nemcsak egy belépő egy filmvetítésre, hanem menetjegy is, mely egészen Csodaországig repít minket... és aki egyszer ide látogat, biztosan visszatér.

– Gossip Guy –

Alice in Wonderland (2010)
Rendező: Tim Burton
Szereplők: Johnny Depp, Mia Wasikowska, Alan Rickman, Anne Hathaway, Christopher Lee, Helena Bonham Carter
Hossz: 101 p
Forgalmazó: Fórum Hungary
 

Kommentek