Filmek a hangulatodra szabva

Komfortos mennyország

@Komfortos mennyország 2010. 03. 10. Forrás: EXIT Szerző: EXIT print

A Mennyei teremtmények alapján joggal gondolhattuk, hogy Peter Jacksonnál ideálisabb rendező kezébe nem is kerülhetett volna Alice Sebold regényének megfilmesítési joga. Tévedtünk.

A tinilányok fantáziáját megelevenítő alkotás ideális előtanulmánynak tűnt egy olyan filmhez, melynek tinilány főhőse tizennégy éves korában gyilkosság áldozata lesz, és a lelke a Föld és a Menny között vándorolva nem lelhet nyugalomra, amíg a gyilkosát el nem kapják.


A Mennyei teremtményekben Jackson minden rezdülésre érzékenyen mutatta be a tinédzserek mindennapi kétségeit, és a felnőttekkel szembeni ellenállását, de mostanra ez az érzékenység teljesen kihalt belőle az olyan monstre opuszoknak köszönhetően, mint A Gyűrűk Ura-trilógia vagy a King Kong.
 

Egy család drámájához nem lehet ugyanolyan módszerekkel közelíteni, mint amikor Rohan lovasai tízezer orkkal csapnak össze a harcmezőn, mert akkor előjön az elefánt a porcelánboltban effektus. Rendezőnk valósággal tobzódik a kislány saját mennyországának képeiben, de ezek a digitális giccsképeslapra emlékeztető hátterek sajnos nem sokat tesznek hozzá a sztorihoz, hiszen annak izgalmasabbik része a Földön játszódik.
 
Valódi emberek valódi drámái ezek, illetve azok lennének, ha Jacksonnak minimális érzéke volna mindezt megjeleníteni a vásznon. Míg a regényben részletesen leírják Susie Salmon kegyetlen meggyilkolását, itt csak a csapdába csalásig jutunk, így ez a szörnyű tett is súlytalan lesz a könyvváltozathoz képest. Mark Wahlberg ismét gyenge, mint mindig, amikor átlagembert kéne játszania, Rachel Weisznek pedig nem jut valódi szerep, így a családból egyedül a hóbortos nagyit alakító Susan Sarandon képes némi hitelességre. Neki és a gyilkost játszó Stanley Tuccinak köszönhetőek a film emlékezetes pillanatai, de a 139 perces játékidőre ebből sajnos túl kevés jut.

– Tulu –

The Lovely Bones (2009)
Rendező: Peter Jackson
Szereplők: Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Saoirse Ronan, Stanley Tucci, Susan Sarandon
Hossz: 139 p
Forgalmazó: UIP-Dunafilm
 

Kommentek