Filmek a hangulatodra szabva

Testvérek

Él valahol Dániában egy őrülten tehetséges rendezőnő, Susanne Bier, akinek minden filmje tanulmány az emberi lélekről, magatartásról és a lét törékenységről. Sokszorosan díjazott és jelölt filmjét, a Testvéred feleségét most amerikai nézőpontból is láthatjuk.

Amit látunk, az viszont egyáltalán nem lesz kedvünkre való. Kinek azért, mert valószínűleg nagy hatással lesz rá a film, és nehezen fog bármit is kezdeni a saját bajtársát agyonverő katona életének széthullásával, kinek azért, mert Bier munkája után a Testvérek olcsó giccsnek fog tűnni számára, kinek pedig azért, mert megint csak egy újabb, az afganisztáni témát túlhájpoló filmként fog rá tekinteni.
 
Faramuci helyzet, ugyanis míg a Testvéred feleségét-ben a háború csak afféle díszlet, eszköz, egy ember és egy család összeomlásának katalizátora, az amerikai változatban óhatatlanul sokkal nagyobb jelentőséget kap, de még ezt sem lehet igazán felróni neki, mivel a háború igenis piszkosul borzalmas dolog, és akinek van szíve ezekre a dolgokra, azt akkor is ugyanúgy sokkolni fogja, ha nem egy dán mestermunkát, hanem egy patrióta hollywoodi übergiccset néz.
 
 
Rendben, a színészek nem valami jók, Jake Gyllenhaalt és Natalie Portmant még a tízéves Bailee Madison is simán lejátssza, a hosszú, monoton lelkizések, amik a dánoknak olyan jól állnak, most majdnem elviselhetetlenek, de az alapanyag annyira jó, és annyira egyben van, hogy nem lehetett igazán elrontani.
 
– aa –
 
Brothers (2009)
Rendező: Jim Sheridan
Szereplők: Jake Gyllenhaal, Natalie Portman, Tobey Maguire, Carey Mulligan
Hossz: 104 p
Forgalmazó: Palace

Kommentek