Filmek a hangulatodra szabva

Brooklyn mélyén

@Brooklyn mélyén 2010. 04. 21.

Antoine Fuqua 2001-es Kiképzésben egyszer már megmutatta, hogy zsarunak lenni bizony a tengerentúlon sem leányálom. Ha lehet, a Brooklyn mélyén című lélektani krimivel még a korábbinál is tovább árnyalta ezt a meglehetősen borús képet.

Három rendőr hétköznapjait górcső alá venni önmagában nem feltétlenül izgalmas vállalkozás. Viszont ha három sajátos élethelyzetben lévő brooklyni zsaru történetét mutatjuk meg, elképzelhető hogy izgalmas végkifejletet kapunk.
 
Ott van rögtön az átlagos járőr Eddie (Richard Gere), aki több, mint két évtizednyi szolgálat után, a nyugdíjas napjaira készül, és miután az elmúlt huszonvalahány évben sem történt semmi különös a szakmai életében, az utolsó időben is biztonsági játékot játszik. Majd egy szerencsétlen tragédia mégis arra készteti, hogy a hivatalos nyugdíjba vonulás után egyszer az életben mégis tegyen valami igazán hősies dolgot, ami által értelmet nyer a rendőri szolgálat, melynek oltárán korábban már a házasságát és a kiegyensúlyozott életre való lehetőségét is feláldozta.
 
Richard Gere karakterének kidolgozása sikerült a legkevésbé érdekesre, ennek ellenére a hatásos befejezés szempontjából vitathatatlanul nagy jelentősége van, csak az előtte lévő százharminc perben éreztem kissé feleslegesnek a figura néhol indokolatlan nyüglődését, de ez inkább a rakodómunkásból lett újonc forgatókönyvíró, Michael C. Martin számlájára írható, mert Richard Gere biztonsággal hozza azt, amit közel negyven éve tartó sikeres pályafutása során tőle megszoktunk.
 
 
Ethan Hawke karaktere, Sal a "mindent a családért" jegyében keveredik jókora korrupciós slamasztikába, de hát nem akar ő rosszat senkinek, ám valahogy mégis a lehető legrosszabb megoldást választja. Az viszont nagyon valószínűnek tűnik, hogy nem ez a szerep fogja elhozni Hawke számára a harmadik Oscar- jelölést…
 
Az eddig hallottak alapján a legtöbben most nyilván – jogosan - úgy vannak vele, hogy majd megvárják a DVD megjelenést, vagy a mozi csatorna premier vetítését. Nem véletlenül, ugyanis a végére hagytuk a legjobbakat, akik miatt talán mégis érdemes moziban megnézni a filmet.
 
A két úriember pedig nem más, mint Don Cheadle és a hosszú fonott frizurával visszatérő Wesley Snipes. Cheadle-ről egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy ezer arca van. Megmutatott már néhányat az Ocean szériában, és az Ütközésekben, aztán a neves rádiós Petey Greene szerepében, a Mondd testvér című életrajzi drámában, vagy az emberiség történetének egyik legkegyetlenebb népirtását feldolgozó Hotel Ruandában, amiért jól megérdemelten egy Oscar-jelöléssel jutalmazták. Cheadle tehát, ezer meg egy arcából ismét megmutat nekünk egy újat: a kemény brooklyni gengszterét, aki a film vége felé lehet, hogy még örülne is annak, ha "csak" egy szimpla drogkereskedő lehetne.
 
Wesley Snipes alakítása, pedig lehengerlő, úgy kelti életre a kemény, börtönviselt seftest, mintha világéletében ezzel foglalkozott volna, és van valami magával ragadó elegancia a mozdulataiban, amitől közben nemegyszer arra gondoltam, hogyha a Penge forgatókönyvén kívül mással is megkínálnák mostanában, akár egy határozottabb drámai szerepben is megállná a helyét.
 
S hogy mi is a zsarus-drogdíleres-piszkosutcás-korrupciós sötét történetfolyam végjátéka? Semmi jó. Itt nincs happy end. Dehát ez nem is a vasárnapi délelőtti matiné.
 
Rendező: Antoine Fuqua
Forgatókönyvíró: Michael C. Martin
Szereplők:Richard Gere, Ethan Hawke, Don Cheadle, Wesley Snipes, Jesse Williams, Lili Taylor, Vincent D'Onofrio, Ellen Barkin

Kommentek