Filmek a hangulatodra szabva

9

@9 2010. 04. 23.

Az utópisztikus, apokalipszis elméletek feldolgozását éljük. Ezúttal az animáció segítségével nézhetünk bele az emberiség vélt végnapjaiba.

2012, Éli könyve, Légió – csak néhány film az elmúlt hónapok mozis terméséből, melyek az apokalipszist próbálták meg nagyvászonra álmodni. Mindezek közül a 9 az, melynek leginkább sikerül filozófiai mélységekbe bocsátkoznia. - Ami azért valljuk be, animációs filmről lévén szó, igen váratlan - hiszen a mozilátogatók többsége bizonyára egy újabb jópofa rajzfilmre számít majd. Nos, nekik csalódást kell hogy okozzunk, mert ez egy véresen komoly felnőttmese az emberiség végnapjairól.
 
A 9 története szerint a nem túl távoli jövőben a Nagy Gép segítségével a világ robotjai felülkerekednek az emberiségen, és megtizedelik a humanoidokat. Miközben világunk darabokra hullik, misszió indul a civilizáció megmentéséért: egy kis csoportnyi rongybabaszerű teremtmény próbálja megmenteni a világot, akikbe az emberiség utolsó napjaiban egy tudós szikrányi életet lehelt. Ők túlélték az apokalipszist. A kis törzs tagjai csak számokon szólítják egymást: az 1-es egy háborús veterán, 2-es egy feltaláló, 3-as és 4-es a gesztusnyelven kommunikáló iskolás ikerpár, 5-ös mérnök, 6-os művész, 7-es bátor harcos, 8-as izomagy, a 9-es pedig vezetői képességgel megáldott lény, aki tudja, egyesíteni kell erőiket, ha fel akarják venni a harcot a legkegyetlenebb gépiesített fenevaddal. A rongybabák hangját többek között olyan színészek kölcsönzik, mint Elijah Wood, Jennifer Connelly és Christopher Plummer, így érdemes a filmet eredeti hangon megtekinteni.
 
 
Mindehhez persze kellett egy zseniális elsőfilmes rendező, Shane Acker, aki a 9-et egy-, már korábban Oscar-díjra jelölt 10 perces animációs rövidfilmje alapján készítette el. Illetve szükség volt Tim Burton-re, aki maga is nagymestere az abszurd animációs alkotásoknak (pl. A halott menyasszony). A zseniális rendező ezúttal producerként segítette a 9-et, hogy egész estés mozivá nőhesse ki magát, ehhez még a Wanted direktorával, Timur Bekmambetov-al is szövetkezett.
 
Kettejük produceri tevékenysége révén az anyagiak sem jelentettek akadályt, így Acker szabadjára engedhette fantáziáját. Meg is teremtett egy vizuálisan lenyűgöző világot, amely bár cseppet sem szerethető, nagyon is elgondolkodtató és magával ragadó. Ugyanakkor karaktereire kevésbé tudott odafigyelni, leginkább a látvány dominálja a filmet.
 
Sajnos, a 9 nagyon sok kérdést hagyott nyitva, igazából nem derül ki, hogy a leginkább babzsákokból készült játékokra hajazó főhőseink harca eredményre vezet-e majd. Kitől, és hogyan is tudják megmenteni majd a világot. Ha ez sikerül, kik lesznek majd azok, akik újra benépesítik élettel a haldokló planétát.
 
Szeretnénk hinni, hogy mindezek szándékosan maradtak ki. Mert akkor a 9-nek akár folytatása is következhet.
 
Rendező: Shane Acker
Forgatókönyvíró: Pamela Pettler, Shane Acker
Producer: Timur Bekmambetov, Tim Burton, Dana Ginsburg
Szereplők: Elijah Wood, John C. Reilly, Jennifer Connelly, Crispin Glover, Martin Landau, Christopher Plummer, Fred Tatasciore, Alan Oppenheimer
 
 

Kommentek