Filmek a hangulatodra szabva

Robin Hood

@Robin Hood 2010. 05. 12.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden idők legjobb Robin Hood filmjét hozta össze a Ridley Scott – Russell Crowe páros, akikről a Gladiátor óta tudjuk, történelmi témákban verhetetlenek. A középkor legendás történetét ilyen olvasatban még nem nagyon láthattuk...

A Gladiátor Oscar-díjas párosa tíz év után ismét egy monumentális művet alkotott, olyat, amely külön fejezetet érdemel a filmtörténelemben. Nem túlzás azt állítani, minden idők legjobb Robin Hood filmjét készítette el Ridley Socott, aki a Gladiátor óta már sokadszorra (Bor, mámor, Provence, Amerikai gengszter, Hazugságok hálója) dolgozott együtt Russell Crowe-al.
 
Crowe kissé provokatívra sikerült nyilatkozata szerint szerint Kevin Costner 1991-es Robin Hoodja "nem más csupán, mint egy egész estés Bryan Adams-videoklip", ehhez az újabb alkotáshoz képet. Azonban tény, hogy a középkor legendás  történetét ilyen olvasatban még nem nagyon láthattuk.
 
A majdnem két és félórás megaopusz Robin Hood „igaz” történetét igyekszik elmondani, és a gigászi akciójelenetek helyett inkább a „jószívű tolvaj” fejlődésére koncentrál – így sokan már most Christopher Nolan: Batman: Kezdődik!-jével hasonlították össze.
 
A 2010-es Robin Hood nem csak a legjobb az eddigiek közül, de minden idők egyik legjobb történelmi kalandfilmje is. Képsorai végig hitelesek, korhűek. A történet az emberi oldaláról közelíti meg a mondák hősének születését, miközben az adott kort tökéletesen megismerhetjük a zseniális díszletek, jelmezek jóvoltából. A film egyetlen perce sem unalmas, pedig jóval két órán túl van a teljes játékidő.
 
 
Scott és Crowe mellett további Oscar-díjasok egész serege a garancia arra, hogy Robin Hood tényleg történelmet írjon a mozikban is. Cate Blanchett magasan a legjobb Marion Loxley, William Hurt is Akadémia-díjazotthoz méltóan hozza William Marshal karakterét. De zseniális választás volt Scott részéről az Oscar-jelölt Max von Sydow (Sir Walter Loxley) és Mark Strong (Godfrey) is. Crowe számára pedig ha a Gladiátor Oscart hozott, Robin Hood is termelhet még jó pár elismerést.
 
 
Robin Hood (2010)
Hossz: 148 perc
Rendező: Ridley Scott
Forgatókönyv: Brian Helgeland
Producer: Russell Crowe, Brian Grazer, Ridley Scott
Szereplők: Russell Crowe, Cate Blanchett, Mark Strong, Matthew MacFadyen, Kevin Durand, Danny Huston, William Hurt, Scott Grimes
 

Kommentek