Filmek a hangulatodra szabva

Perzsia hercege – Az idő homokja

A Tomb Raider óta tudjuk, egy legendás számítógépes játéknak hiába volt hatalmas kultusza, nem evidens, hogy a mozivásznon megelevenedve is nagy sikert arat majd. A Perzsia misztikus vidékein játszódó akciódús kalandfilmet a 90-es évek egyik legendás számítógépes játéka, a Prince of Persia, egészen pontosan annak folytatása, a The Sands of Time ihlette.

A Karib-tenger kalózai című trilógia alkotói, a Walt Disney Pictures és a Jerry Bruckheimer Films egy újabb grandiózus remekművet készített Perzsia hercege: Az idő homokja címmel.
 
A film készítői számára is nagy kérdés, hogyan viszonyulnak majd az egykori játékrajongók a filmes feldolgozáshoz, pontosabban az eredeti játék sztorijának nagyvásznas folytatásához. Az anyagiakon biztos nem múlik majd, hiszen 150 millió dollárt ölt a projektbe a Walt Disney Pictures. A látvánnyal nincs is gond, van itt mátrixos higanymozgás, lenyűgöző animációk, szemet kápráztató effektek. Nem beszélve a zseniális díszletekről, amelyek valóban az arab világ fénykorába varázsolják a nézőt.
 
A stáblista is hatalmas hollywoodi sztárokat vonultat fel. A főszereplő, Jake Gyllenhaal ráadásul jó húszkilónyi izmot magára pakolt, hogy perzsa herceghez méltó, daliás alakkal feszíthessen a vásznon. Gemma Arterton pedig alig egy hónappal A titánok harca után ismét lenge ruhában, harcias amazonként mutatkozik a férfinézők legnagyobb örömére. Az Oscar-díjas Ben Kingsley viszont nem a külsőségekre, sokkal inkább színészi képességeire hagyatkozott.
 
 
Az idő homokja sztorija szerint a portyázó herceg (Jake Gyllenhaal) összefog egy titokzatos hercegnővel (Gemma Arterton), hogy együtt szálljanak szembe a sötét erőkkel. A cél nem más, mint az ősi tőr megszerzése, mely képes visszafordítani az időt, birtoklóját felruházva világhatalommal. Az izgalom tehát garantált, igaz, ahogy a franchise-bevezető filmeknél lenni szokott, néhol még túl sok idő fordítódott arra, hogy a karaktereket megismerjük. Mindez viszont inkább előnyére vált a filmnek, hisz így lett tartalmasabb, azok számára is érthető, akik netán anno nem rajongtak volna a játékért, viszont kedvelik a történelmi kalandfilmeket.
 
A folytatás szinte garantált, hiszen a film lezárása tulajdonképpen inkább valaminek a kezdetét jelzi. A hírek szerint mindez a Perzsia hercege – az idő homokja fogadtatása alapján dől majd el. Az európai-, így a magyar nézőkön mindenesetre sok múlik, hisz egy héttel az amerikai premier előtt már láthatják a nagyszabású eposz első(?) felvonását.
 
 
Hossz: 116 perc
Rendező: Mike Newell
Forgatókönyv: Doug Miro, Carlo Bernard, Jordan Mechner, Boaz Yakin
Szereplők: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina, Toby Kebbell, Reece Ritchie, Richard Coyle, Ambika Jois
Forgalmazó: Forum Hungary

Kommentek