Filmek a hangulatodra szabva

Zöld zóna

@Zöld zóna 2010. 06. 02.

Matt Damon és Paul Greengrass, a Bourne filmek rendezője újból összeálltak egy akciódús thriller erejéig, mely az iraki háború kaotikus első napjaiban játszódik, ahol senkiben sem lehet megbízni, és ahol minden döntés beláthatatlanul súlyos következményekkel járhat...

A Zöld zóna súlyos kérdéseket vet fel az iraki háborúval kapcsolatban. Voltak-e valaha is tömegpusztító, vegyi fegyverek Irak birtokában? Vagy netán a 2003-es iraki háborút csupán világhatalmi pozíciója megtartása végett indította az USA?
 
Bagdad 2003-as megszállása idején Roy Miller (Matt Damon) tiszthelyettes és osztaga tömegpusztító fegyvereket keresnek az informátorok által megadott helyeken. Életük kockáztatásával hatolnak be a hol orvlövészeket, hol más veszélyeket rejtő helyekre, de mindig valami mást találnak, mint amiért jöttek.
 
Millernek gyanús lesz a sok hamis nyom és az őt elhallgattatni próbáló főtisztek, és amikor egy akció során véletlenül érdekes információra bukkan és a saját kezébe veszi az irányítást, olyan események lavináját indítja el, amelyek nem csak őt és osztagát sodorják halálos veszélybe, de hatással lehetnek a háború kimenetére is...
 
 
A Zöld zóna kevésbé az érzelmekre hat, mint mondjuk A bombák földjén, egyáltalán nem próbál példázattal szolgálni. Sokkal inkább a nyers valósággal sokkol.
 
A film nagyot bukott a tengerentúlon, hisz a 100 milliós költségeket messze nem fedezi az eddig összegyűlt, mintegy 35 millió dolláros bevétel. Paul Greengrass és Matt Damon párosa a jelek szerint csak akkor működik, ha egy bizonyos Jason Bourne is érintett a projektben.
 
 
Hossz:115 perc
Rendező: Paul Greengrass
Forgatókönyvíró: Rajiv Chandrasekaran könyvéből Brian Helgeland
Operatőr: Barry Ackroyd
Szereplők: Matt Damon, Jason Isaacs, Brendan Gleeson, Greg Kinnear, Amy Ryan, Said Faraj
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Kommentek