Filmek a hangulatodra szabva

Az ifjú Viktória királynő

A kosztümös brit filmekről a többségnek általában a gyönyörű jelmezek, díszletek, fenséges parkok és a melankólikus unalom szokott beugrani, és már előre ásítunk attól, ahogy valami széplelkű úrilányka azon lelkizik, hogy bizony neki a gazdag lordhoz kell férjhez mennie, de ő a csóró cselédfiúba szerelmes.

Ugyan Az ifjú Viktória királynő sem nélkülözi az ilyen mozikban mindig visszafogottan szenvedélyes szerelmi szálat, azonban a C.R.A.Z.Y.-vel pár éve nagyot dobó Jean-Marc Vallée rendező nem erre hegyezte ki a történetet. Az Emily Blunt által viselt kosztümök egyenként tízezer angol fontjába kerültek a produkciónak, ám szerencsére ezúttal a csodaszép díszletek és jelmezek mellé egy élvezhető filmet is kaptunk.
 
A britek leghosszabb ideig uralkodó királynőjének fiatal éveit követhetjük nyomon a házassága első éveiig, és a Franciaországból importált direktor ügyesen mutatja be a mindent átszövő intrikákat. Viktóriának a saját bőrén kell megtanulnia, hogy egy királynőnek veszélyes barátságokat kialakítania, hiszen vele mindenkinek politikai és hatalmi céljai vannak, legyen szó akár a saját édesanyjáról vagy az udvarlójáról.  
 

Vallée szerencsésen elkerüli a hasonló mozikban megszokott több mint kétórás játékidőt, és száz percbe sűríti filmjét, ami így magával ragadó bemutatása a viktoriánus kor uralkodói elitjének, de a politikai mondanivaló izgalmassá tételéhez kellett Emily Blunt élettel teli alakítása is, aki még soha nem volt ennyire jó.
 
Az ifjú Viktória királynő nem véletlenül nyerte sorra a művészeti kategóriákat, bár Oscarból végül "csak" egyet, a legjobb kosztümért járó elismerést gyűjtötte be, azért a temérdek BAFTA-, Golden Globe-díj kárpótolja a készítőket.
 
 

The Young Victoria (2009)
Rendező: Jean-Marc Vallée
Szereplők: Emily Blunt, Paul Bettany, Rupert Friend, Jim Broadbent, Mark Strong, Miranda Richardson
Hossz: 101 p
Megjelenés: 2010. június 3.
Kiadó: Budapest Film
Kép: 1,78:1 (16:9)
Hang: magyar - DD 5.1, angol - DD 5.1
Felirat: magyar
Extrák: Közvetlen jelenetválasztás, Interaktív menük

Kommentek