Filmek a hangulatodra szabva

A tetovált lány

@A tetovált lány 2010. 07. 06.

Végre hozzánk is elért a Stieg Larsson Millennium-trilógiájából készült filmek első része! Minden idők legnagyobb svéd krimi sikerét Niels Arden Oplev rendező vitte vászonra, és másfél évvel a világpremiert követően végre a hazai mozik is érdemesnek tartják a közönség figyelmére.

A tetovált lány c. fim a svéd író Stieg Larsson Millenium trilógiájának első kötetéből készült, melyből 8 millió példányt adtak el világszerte. Tragikus módon Larsson már nem érhette meg regényei sikerét: 2004-ben, miután elvitte a kéziratot svéd kiadójához, hirtelen elhunyt. Niels Arden Oplev rendező filmadaptációját, A tetovált lányt 2008-ban forgatták Svédországban, Stockholmban és környékén.  2009-ben ez a film termelte a legtöbb bevétet az európai filmek piacán - 100 millió dolláros kasszasiker lett.
 
Negyven évvel ezelőtt Harriet Vanger eltűnt egy családi összejövetelről, melyet a gazdag Vanger-klán saját szigetén tartottak. Testét soha nem találták meg, de nagybátyja még mindig meg van győződve róla, hogy a lányt meggyilkolták, és a gyilkos a saját, egymáshoz erősen kötődő, de működésképtelen családjának tagja. Megbízza Mikael Blomkvistet, a bukott gazdasági újságírót, és a tetovált, problémás hacker lányt, Lisbeth Salandert, hogy nyomozzák ki, mi történt. Amikor a furcsa pár rábukkan a kapocsra Harriet eltűnése, és néhány negyven évvel ezelőtti, groteszk gyilkosság között, sötét és ijesztő családi történet kezd körvonalazódni. De a Vangerek titkolóznak, így a férfinak és a lánynak rá kell jönnie, meddig mehetnek el, hogy meg tudják védeni magukat.
 
 
Niels Arden Oplev sötét tónusú thrillere a rendező ötödik játékfilmje. Óriási sikert ért el Európában, a közönség és a kritika egyöntetű lelkesedéssel fogadta, és a filmtörténet legsikeresebb skandináv filmje lett. Enyerte a svéd Oscar-díjat a legjobb film, a legjobb színésznő és a közönségdíj kategóriákban. A trilógia további két részéből elkészült filmek - A lány, aki a tűzzel játszik, és A kártyavár összedől – remélhetőleg hamarosan szintén megérkeznek a hazai mozikba.
 
 
Hossz: 152 perc
Bemutató: 2010.07.08.
Rendező: Niels Arden Oplev
Író: Stieg Larsson
Forgatókönyvíró: Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg
Producer: Sören Staermose
Szereplők: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre, Sven-Bertil Taube, Peter Haber, Peter Andersson, Marika Lagercrantz, Ingvar Hirdwall, Björn Granath, Ewa Fröling
Forgalmazza: Budapest Film

Kommentek