Filmek a hangulatodra szabva

Mr Nobody

@Mr. Nobody 2010. 08. 25.

Ez a furcsa mese az életről, még a Mátrixon és az Eredeten edződött nézőket is kihívás elé állítja majd, ugyanis ennél több tér- és idősík még aligha volt összekeverve a filmtörténelem során. Mindez pedig a rendezőnek is okozhatott nehézségeket, mert nemcsak mi, de úgy tűnik, ő is elvesztette a fonalat...

Az életünkben sok olyan döntést hozunk, amely visszafordíthatatlan irányba tereli jövőnket. De hogyan döntenénk, ha megvizsgálhatnánk az alternatív döntés kínálta jövőt is? Történetünk a 20. és a 21. század között, különböző időzónákban, de egyazon szereplő életében játszódik.
 
Nemo Nobody (Jared Leto) hétköznapi életet él feleségével, Elise-vel és három gyermekükkel, mindaddig, amíg egy napon a valóságra ébred idős öregemberként, 2092-ben. Mr Nobody a maga 120 évével a legidősebb ember és egyben az utolsó halandó is a Földet benépesítő új és halhatatlan emberi faj tagjai között. Ám ez úgy tűnik, nem igazán izgatja őt, az egyetlen kérdés, amely foglalkoztatja, hogy valóban azt az életet élte-e, amely számára a legmegfelelőbb volt; valóban azt a nőt szerette-e, akit neki szántak és azokat a gyerekeket nevelte-e, akiket kellett? - Az a célja, hogy megtalálja erre a választ.
 
 
Az elképzelés nem rossz, de a szerkesztés miatt csak kapkodtam a fejem. Ide-oda pattog térben és időben a cselekmény, nem tudni, mi történt meg, és mi egy másik élet lehetősége.
 
Jaco Van Dormael, belga rendező korábbi filmjeit (A nyolcadik napon, Toto, a hős) nagy sikerrel vetítették Magyarországon is. A Mr Nobody pedig elnyerte a Velencei filmfesztivál Biografilm-díját.
 
 
Hossz: 115 perc
 
Rendező: Jaco van Dormael
Forgatókönyvíró: Jaco van Dormael
Operatőr: Christophe Beaucarne
Producer: Philippe Godeau
 
Szereplők:
Jared Leto (Nemo Nobody)
Diane Kruger (Anna)
Sarah Polley (Elise)
Linh Dan Pham (Jean)
Rhys Ifans (Nemo apja)
Toby Regbo (16 éves Nemo)
Juno Temple (16 éves Anna)
Clare Stone (15 éves Elise)
Thomas Byrne (9 éves Nemo)
Allan Corduner (Dr. Feldheim)
 

Kommentek