Filmek a hangulatodra szabva

Babylon A. D.

@Babylon A. D. 2010. 09. 15.

Mathieu Kassovitz neve már önmagában garancia lehetne egy színvonalas alkotásra – a rendező azonban ezúttal kicsit túllőtt a célon. A kemény hollywoodi szabályok szerint a történet ugyanis túl hosszúra sikeredett, így kíméletlenül megvágták. Lehet, hogy érdemes lesz várni a DVD-n remélhetőleg megvásárolható rendezői változatig.

A Babylon A. D. története a nem is olyan távoli jövőben játszódik, ahol a technikai vívmányok és a tökéletesre csiszolt gépek által vágyott paradicsom helyett egy lepusztult, bűzölgő bolygón élnek az emberek. A világhatalom egy vallási szekta kezében összpontosul, ők döntenek mindenről és mindenkiről – aki kilóg a sorból, azt nemes egyszerűséggel kivégzik.
 
A film főszereplője Toorop (Vin Diesel) egy nagyon veszélyes küldetést vállal el: Aurórát (Mélanie Thierry), a különleges képességekkel bíró lányt kell Oroszországból Amerikába szállítania. A külvilágtól elzárva nevelkedett lány katasztrófákat képes megjósolni, ezért igazán értékes „szállítmány” a feladó számára.
 
Ahogy azt a történet alapján sejthetjük, Vin Diesel ismét egy látványos akciófilmben száguld, verekszik és robbant, de ezúttal elmarad a végén a katarzis, hiszen a sztori egyszer csak félbeszakad! A stúdió a 160 perces eredeti változatot sajnos túl hosszúnak ítélte, ezért nemes egyszerűséggel kivágta a film felét, amivel nem csak rengeteg értékes jelenettől fosztotta meg a nézőket, de pont azt távolította el a filmből, amitől több volt, mint egy sokszor látott csihi-puhi.
 
 
Erre a bizonyos "többletre" a rendező, Mathieu Kassovitz neve lett volna a garancia, aki még hazájában, Franciaországban olyan nagyszerű alkotásokkal örvendeztette meg a mozilátogatókat, mint a Cézár- és Cannes-díjas A gyűlölet, vagy a Bíbor folyók – de sajnos szembesülnie kellett azzal, hogy Hollywoodban keményebb szabályok szerint folyik a biznisz. A producer ezúttal (időben mindenképpen) túllőtt a célon, így aki igazán tartalmas akciófilm-élményre vágyik, az várja meg a remélhetőleg DVD-n majd megvásárolható rendezői változatot.
 
 
Hossz: 90 perc
Rendező: Mathieu Kassovitz
Forgatókönyvíró: Eric Besnard, Mathieu Kassovitz
Operatőr: Thierry Arbogast
 
Szereplők:
Vin Diesel (Toorop)
Mélanie Thierry (Aurora)
Michelle Yeoh (Rebeka nővér)
Gérard Depardieu (Gorsky)
Charlotte Rampling (főpapnő)
Lambert Wilson (Darquandier)
Mark Strong (Finn)
Jérôme Le Banner (Killa)

Kommentek